από την Άρια Σωκράτους.

ΚΛΙΑΡΓΟΥΟΤΕΡ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Με γεύση γέλιου συνυφασμένου με ένα ψήγμα νοσταλγίας ήταν το απόσταγμα της παράστασης «Σπουδαία τα λάχανα» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριδας. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στην Αθηναϊκή Ακαδημία στο Κλιαργουότερ.

Η θεατρική ομάδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριδας μετά την παράσταση πατριωτικού περιεχομένου «Φόρος Αίματος», το οποίο ήταν το πρώτο έργο που παρουσιάστηκε στην Ομογένεια πέρσι τον Οκτώβριο, φέτος επιχείρησε μια παράσταση εντελώς διαφορετική με τα ηνία της σκηνοθεσίας στα έμπειρα χέρια του Πάτερ Τζέιμς Ρουσάκη. Ο Πάτερ Ρουσάκης σπούδασε Θέατρο και Ρητορική στο φημισμένο για το Πρόγραμμα Θεάτρου Wayne State University, στο οποίο φοίτησαν καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως ο Chad Evrett και η Lily Tomlin.

«Η θεατρική ομάδα της Ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας το πολιτιστικό βάρος που επωμίζεται, φιλοδοξεί να εδραιώσει αυτή την προσπάθεια και να την εξαπλώσει σε όλα τα μέρη όπου υπάρχει Ελληνισμός, προκειμένου, να διατηρηθεί αναμμένη η πνευματική φλόγα. Η εν λόγω παράσταση είναι αποτέλεσμα των σκληρών προσπαθειών των ηθοποιών, των πολλών εθελοντών πίσω από τη σκηνή και κυρίως της σκηνοθετικής δεξιότητας και της υπερβολικής υπομονής του σκηνοθέτη μας πατέρα Δημήτριου Ρουσάκη και της ανεκτίμητης βοήθειας της Αθηναϊκής Ακαδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στη Φλόριδα, Μιχάλης Αλεξάνδρου.

Εθνικός Κήρυξ

Από την θεατρική παράσταση «Σπουδαία τα λάχανα».

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο σπίτι μιας τυπικής και παραδοσιακής οικογένειας Ελλήνων ομογενών που ζει με τα τρία της παιδιά στην πόλη Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια στη δεκαετία του ’50. Μαζί με την οικογένεια συμβιώνει και η θεία Γραμματική, μια γεροντοκόρη με ιδιόμορφη συμπεριφορά, η οποία μιλάει ελάχιστα Αγγλικά με αποτέλεσμα να μην κατανοεί πολλές καταστάσεις και να μπερδεύει το νόημα των συζητήσεων με αποτέλεσμα να προκαλεί χαοτικές και τραγελαφικές καταστάσεις μέσα στην οικογένεια. Το έργο είναι δίγλωσσο και η εναλλαγή Ελληνικών και Αγγλικών παρατηρείται πως χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες και νεότερες γενιές αντίστοιχα, αντικατοπτρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σύγχρονη πραγματικότητα στην ελληνική ομογένεια. Το ηθογραφικό και πολιτισμικό στοιχείο της γλώσσας παίζει ένα πρωταρχικό ρόλο στο έργο και δηλώνει το χάσμα των δύο γενεών το οποίο εκτυλίσσεται σε ένα κωμικό πλαίσιο που προκαλεί στο κοινό εκρήξεις γέλιου και ευχάριστης διάθεσης.

Στην παράσταση συμμετείχαν η Ελένη Καζάκη, η οποία αποδίδει στο έπακρο τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ιδιόρρυθμης θείας Γραμματικής, η Βασιλική Μαντέλου ενσαρκώνει την πολύπαθη μητέρα, η οποία είναι η ήρεμη δύναμη της οικογένειας, η νεαρή υποσχόμενη ηθοποιός Κατερίνα Λυκουρέζου στο ρόλο της τελειόφοιτης μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας, ο Βασίλειος Σαρούκος στο ρόλο του πατέρα, η δωδεκάχρονη Αμερικανίδα μαθήτρια της Αθηναϊκής Ακαδημίας Σαμάνθα Όκερ στο ρόλο του αγοροκόριτσου Αντριάνα, της δεύτερης κόρης της οικογένειας, ο Εφραίμ Χαράκτσης, η Γιάννα Σταμούλη, η Μαρία Σαραβάνου, η Σοφία Ρουσάκη, ο TJ Βενιέρης, ο Philip Carallo και ο Christopher Koron.

Για την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον συντονισμό της σκηνής υπεύθυνη ήταν η Δήμητρα Λυκουρέζου, η οποία εκτελούσε επίσης και χρέη Βοηθού Σκηνοθέτη, ενώ η Γραμματέας της Ομοσπονδίας Βασιλική Μαντέλου, εκτός από το ρόλο της μητέρας, ανέλαβε και το ρόλο της βοηθού συντονισμού της παράστασης.

Την παράσταση παρακολούθησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, Λουκάς Τσάκος, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική απόδοσή τους.

Στο διάλειμμα της παράστασης προσφέρθηκαν εκλεκτοί λουκουμάδες από την εταιρία Heavenly Puffs.

Οι θεατές στο τέλος της παράστασης δήλωσαν πως το έργο ήταν ένα απαραίτητο, χαρούμενο διάλειμμα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο αποξένωσης λόγω της πανδημίας και ευχήθηκαν να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

https://www.ekirikas.com/omogeneia_ameriki_politismos/arthro/spoudaia_ta_laxana_apo_ti_theatriki_omada_tis_panellinias_omospondias_tis_floridas-3533918/