Συγγραφέας: Samanta  Schweblin

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου

Μια γυναίκα προσκαλεί τον πρώην άντρα της και τους γονείς του για να τους δουν τα παιδιά στις διακοπές τους, δε φαντάζεται όµως ότι οι παππούδες θα αρχίσουν να χορεύουν γυµνοί στον κήπο. Μια µητέρα µαζί µε την κόρη της εισβάλλει σε ένα σπίτι και αποσπά ένα προσωπικό αντικείµενο. Μια ηλικιωµένη κυρία πιστεύει ότι γίνεται συστηµατικά θύµα κλοπής από τον γιο της γειτόνισσάς της, αλλά είναι αλήθεια αυτό; 

Τα Επτά άδεια σπίτια µιλούν για τα ανθρώπινα τραύµατα και τα άγχη, για τη µοναξιά, για την παρερµηνεία των προθέσεων, για τις µικρές και µεγάλες παρεξηγήσεις στην καθηµερινή ζωή. Μας επιτρέπουν να ρίξουµε µια µατιά µέσω ενός επίµονου φακού, του φακού του αφηγητή ή µερικές φορές του αναγνώστη, στο καθεστώς του τρόµου που προκαλεί η αίσθηση ότι κάποιος είναι παράταιρος, ότι δε «χωρά» στη ζωή του. Επτά αριστοτεχνικές ιστορίες λακωνικού ύφους, που φωτίζουν το ανοίκειο, αλλάζοντας την εικόνα µας για το τι είναι «κανονικό», και τιµήθηκαν µε το Διεθνές Βραβείο Διηγήµατος Ribera del Duero.

Η Σαμάντα Σβέμπλιν γεννήθηκε το 1978 στο Μπουένος Άιρες και σήµερα ζει στο Βερολίνο. Έχει κερδίσει σηµαντικά βραβεία για όλα τα βιβλία της και έχει µεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Διηγήµατά της έχουν συµπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες Αργεντίνων συγγραφέων. Το 2010 το έγκυρο περιοδικό Granta την επέλεξε ως µία από τις καλύτερες ισπανόφωνες συγγραφείς κάτω των 35 χρόνων. Τα Επτά άδεια σπίτια τιµήθηκαν το 2015 µε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Ribera del Duero. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το πρώτο της µυθιστόρηµα Απόσταση ασφαλείας (2019, µτφρ. Έφη Γιαννοπούλου), µε το οποίο το 2015 απέσπασε το βραβείο Tigre Juan, ενώ το 2017 η αγγλική µετάφραση του βιβλίου κατέκτησε µια θέση στη βραχεία λίστα του διεθνούς βραβείου Man Booker.

«Διαβάζοντας, θέλουµε να σκεπάσουµε τα µάτια, αφήνοντας όµως µια χαραµάδα µέσα από την οποία αναγνωρίζουµε ότι τα κλισέ στα χέρια συγγραφέων σαν τη Σβέµπλιν γίνονται ασυνήθιστα µοναδικά».

                                                                                                                                                       El País

«Σασπένς και αγωνία σε σενάρια της καθηµερινότητας, µέσα σε επιπλωµένα σπίτια και αυτοκίνητα. Απλά αντικείµενα, όπως ψυγεία, ζαχαριέρες και τασάκια, αποκτούν µυστηριώδεις διαστάσεις και ταρακουνούν ολόκληρες οικογένειες, ζευγάρια, µα και την ατοµική υπόσταση του καθενός».

                                                                                                                                           La Vanguardia

«Η Σαµάντα Σβέµπλιν είναι αριστοτέχνης της ανησυχίας».                                          New York Times