από τον Διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη.

Κάντε 10 απλά βήματα για να βάλετε τις βάσεις για μια σωστή διατροφική συμπεριφορά:

ΒΗΜΑ 1.

Ψωνίστε και μαγειρέψτεΕίναι καλό όταν πηγαίνετε στο supermarket να έχετε κάποια λίστα πραγμάτων που θέλετε να αγοράσετε κι επίσης να μην είστε πεινασμένοι, γιατί διαφορετικά κινδυνεύετε να παρασυρθείτε. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και όσπρια. Αποφύγετε τα ράφια με τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένο λίπος, αλάτι και ζάχαρη.Ο τρόπος μαγειρέματος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή διατροφή. Προσπαθήστε να αποφύγετε το τηγάνισμα. Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθάει στη διατήρηση των βιταμινών και των άλλων στοιχείων που βρίσκονται στα λαχανικά. Προτιμήστε το ελαιόλαδο στην παρασκευή των γευμάτων σας. Το φαγητό που περισσεύει, αποθηκεύστε το, για να το πάρετε μαζί σας στην δουλειά.

ΒΗΜΑ 2.

Δημιουργήστε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμωνΗ καταγραφή της ημερήσιας πρόσληψης τροφής είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας σας. Καταγράψτε σε ένα ημερολόγιο τις τροφές που καταναλώνετε καθώς και τα συναισθήματά σας την ώρα που τρώτε.Το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις διατροφικές σας ατασθαλίες καθώς και το κατά πόσο η συναισθηματική σας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές σας επιλογές -π.χ. υπάρχουν άτομα που όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες, καταναλώνουν γλυκά. Όταν εντοπίζουμε και αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, είναι πολύ πιο εύκολο να τα διορθώσουμε.

BHMA 3.

Καθορίστε τις διαιτητικές σας ανάγκεςΈχετε υψηλή αρτηριακή πίεση; Αν ναι, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη διαιτητικού νατρίου αποφεύγοντας τυποποιημένες τροφές.Είστε υπέρβαροι; Θα πρέπει να μειώσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη ή να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα.Έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης; Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, μειώστε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια, καρύδια)Γενικότερα αν υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό και το διαιτολόγο σας σχετικά με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε.

ΒΗΜΑ 4.

Βάλτε νέους στόχουςΙεραρχήστε τις επιθυμίες σας και βάλτε νέους στόχους. Θέλετε να χάσετε βάρος; Θέλετε να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες σας χωρίς να λαχανιάζετε; Επιθυμείτε να ρίξετε τη χοληστερόλη σας ή την αρτηριακή σας πίεση;Αποφασίστε τι πραγματικά θέλετε για τη διατροφή σας για τον επόμενο μήνα αλλά και για τον επόμενο χρόνο. Ένας εφικτός στόχος για τον πρώτο μήνα είναι να προσπαθήσετε τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα να παίρνετε σπιτικό φαγητό μαζί σας στη δουλειά, αντί να τρώτε συνεχώς junk food.Κάποιος άλλος στόχος μπορεί να είναι η ένταξη 30 λεπτών περπατήματος τουλάχιστον 4 φορές εβδομαδιαίως. Καταγράψτε τους στόχους σας στην ατζέντα σας ή στο ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων.

Να θυμάστε πως οι δυσκολίες κάνουν κάποιους ανθρώπους να σπάνε αλλά κάποιους άλλους να σπάνε ρεκόρ. Φροντίστε εσείς να είστε στη δεύτερη κατηγορία.