Συγγραφέας: Πόλλυ Σάμσον

Μετάφραση: Νίνα Μπούρη

1960. Ο κόσµος χορεύει στο χείλος της επανάστασης και η Ύδρα γίνεται το επίκεντρο και ο καταλύτης αυτού του κόσµου για τους ήρωες του βιβλίου, έναν κύκλο συγγραφέων, ζωγράφων και µουσικών υπό την ηγεµονία της Τσάρµιαν Κλιφτ και του Τζορτζ Τζόνστον, του βασανισµένου βασιλικού ζεύγους των µποέµ. Μέσα σε αυτή τη συντροφιά δηµιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο: οι κορυφές του είναι ο γοητευτικός, καταστροφικός συγγραφέας Άξελ Γένσεν, η εκθαµβωτική σύζυγός του Μαριάννε Ιλέν και ένας νεαρός Καναδός ποιητής ονόµατι Λέοναρντ Κοέν. Ανάµεσά τους καταφτάνει η έφηβη Έρικα, κουβαλώντας ένα πάκο κενά τετράδια και το πένθος της για τον θάνατο της µητέρας της. Εγκατεστηµένη στις παρυφές του κύκλου, παρακολουθεί καθηλωµένη και θορυβηµένη τον δηµιουργικό παράδεισο να καταρρέει.

Το Θέατρο για ονειροπόλους είναι ένα σαγηνευτικό µυθιστόρηµα για ουτοπικά όνειρα και την απώλεια της αθωότητας και για τους πολέµους που µαίνονται ανάµεσα σε άντρες και γυναίκες στο πεδίο της µεγαλοφυΐας.

Συλλεκτική, πρώτη έκδοση, συνοδευόμενη από cd με τέσσερα τραγούδια εμπνευσμένα από το βιβλίο, γραμμένα από τη Σάμσον και τον David Gilmour, σε εκτέλεση David και Romany Gilmour.

Το τελευταίο µυθιστόρηµα της Πόλλυ Σάμσον, Θέατρο για ονειροπόλους, έφτασε στο νούµερο 2 της λίστας των ευπώλητων των Sunday Times και επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφηµερίδες Times, Sunday Times, Telegraph, Daily Mail και το περιοδικό Spectator. Το πρώτο της µυθιστόρηµα, µε τίτλο Out of the Picture, συµπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο του Author’s Club και πολλά διηγήµατά της, ανάµεσά τους και αυτά από την πρώτη της συλλογή, Lying in Bed, έχουν διαβαστεί στο Radio 4. Μια δεύτερη συλλογή διηγηµάτων της, µε τίτλο Perfect Lives, διαβάστηκε στην εκποµπή του BBC «Book at Bedtime» και επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφηµερίδεςSunday Times, Observer, Metro, Telegraph, Evening Standard και το περιοδικό Spectator. Το δεύτερο µυθιστόρηµά της, The Kindness, ανακηρύχθηκε επίσης Βιβλίο της Χρονιάς, µεταξύ άλλων από τις εφηµερίδες Times και Observer. Έχει γράψει εισαγωγικά κείµενα, αναµεσά τους για τα πρώτα διηγήµατα της Daphne du Maurier µε τίτλο The Doll, και ήταν στην κριτική επιτροπή για το βραβείο µυθιστορήµατος Costa και το βρετανικό Βιβλίο της Χρονιάς. Επίσης είναι στιχουργός και οι στίχοι της έχουν περιληφθεί σε τέσσερα άλµπουµ που έφτασαν στο νούµερο ένα, ανάµεσά τους το Division Bell των Pink Floyd και το On An Island του David Gilmour. Έχει εργαστεί στον χώρο των εκδόσεων και ως δηµοσιογράφος, αρθρογραφώντας µεταξύ άλλων για δύο χρόνια στους Sunday Times. Φέτος έγραψε την εισαγωγή για τις νέες εκδόσεις των αποµνηµονευµάτων της Charmian Clift Peel Me A Lotus και Mermaid Singing  και για την αγγλική έκδοση του κλασικού έργου της Μαργαρίτας Λυµπεράκη Τα ψάθινα καπέλα, µε τίτλοThree Summers. Η Polly Samson έγινε µέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας το 2018.