Συνέντευξη στην Άρια Σωκράτους.

Ο Απόστολος Μπαζούκης έχει μετουσιώσει τη ρήση του  του Τολστόι προς τον ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε “Παράτα τα όλα και ασχολησού με τη γη. Κάνε κάτι με τα χέρια σου” σε πράξη. Αφορμή στάθηκε μια παιδική μνήμη που αφορούσε σ’ένα σετ ξυλοκοπτικής το οποίο του είχε κάνει δώρο η μητέρα του. Με αυτή την αίσθηση και εικόνα ως οδηγό ,εδώ και μερικά χρόνια, κατέληξε να συνδυάσει την αγάπη μου για την λογοτεχνική και αισθητική έκφραση με κάτι χρήσιμο και συλλεκτικής αξίας για ανθρώπους που έχουν πάθος με την παραδοσιακή γραφή. Δημιουργεί συλλεκτικά και μοναδικά στυλό από ξύλο ελιάς χιλιάδων ετών και όπως ο ίδιος υποστηρίζει οι πένες του κουβαλούν μέσα από τα “νερά” της ελιάς , την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού και του τόπου.

1. Έχετε κάνει πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους σπουδές. Πώς αποφασίσατε στη συνέχεια να ασχοληθείτε με κάτι εντελώς διαφορετικό όπως είναι οι κατασκευές;

Ναι όντως . ήμουν ανήσυχο πνεύμα από παιδί.

Μου άρεσε πολύ αρχικά η αρμονία μεταξύ σώματος και ψυχής.  Ήθελα να γίνω αθλητής και νικητής ολυμπιακών αγώνων.  Προσπαθούσα να γίνω γυμναστής αλλά και συγκινιόμουν από το μεγαλειώδες πολλών συνθετών στη μουσική.

Ωστόσο το να γίνω αθλητής είτε συνθέτης δεν ευδοκίμησε.  Οπότε κάτι που με έφερνε πολύ κοντά σε αθλητές ήταν η επιστήμη της φυσικοθεραπείας, την οποία σπούδασα και εξάσκησα με επιτυχία για 15 χρόνια.

Παράλληλα σπούδαζα και κλασική μουσική μαθαίνοντας φλάουτο.  Μελέτησα πολύ τους συνθέτες της εποχής εκείνης κάνοντας αρκετές συναυλίες μουσικής δωματίου. 

Αργότερα  επειδή ο προφορικός λόγος και η φιλοσοφική ρητορεία ήταν στο αίμα μου και έχοντας ήδη τέσσερα παιδιά αποφάσισα να δώσω εξετάσεις εκ νέου και να μπω στην Νομική για να γίνω καθηγητής.

Το πέτυχα και διορίστηκα από το 2008 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Μου αρέσει να μην αισθάνομαι ότι δουλεύω. 

Εφαρμόζω δηλαδή μία κινέζικη παροιμία που λέει ότι εάν πάντα κάνεις ό, τι αγαπάς δεν θα δουλέψεις ποτέ. 

Όμως επειδή είχα χορτάσει με όλα αυτά ήθελα να ηρεμήσει το είναι μου συνολικά και να κάνω κάτι με τα χέρια μου. 

Λατρεύω τη γραφή τη λογοτεχνία και τους ποιητές.  Έτσι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω κάτι χρήσιμο και συμβολικό που να μυρίζει Ελλάδα. 

Αποφάσισα ότι αυτό το υλικό είναι η ελιά και το αντικείμενό μου τα χειροποίητα και συλλεκτικά εργαλεία γραφής. 

Έτσι δημιούργησα την ιδέα που θα βρείτε αναγραφόμενη στο www.bazoukis.com και στην σελίδα στο facebook Bazoukis.

          2. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να εργαστείτε πάνω σε ξύλα ελιάς χιλιάδων ετών;

Όπως είπα και πιο πάνω η έμπνευσή μου ήταν να βρω κάτι αμιγώς Ελληνικό μέσα από την ελληνική μυθολογία. 

Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το όνομά της η Αθήνα το έχει πάρει από την θεά Αθηνά η οποία μονομάχησε σε debate επιχειρημάτων με τον Ποσειδώνα για την ονομασία της πόλης.

Επειδή κέρδισε το debate η θεά Αθηνά η πόλη ονομάστηκε Αθήνα και ως δώρο η θεά έδωσε την ιδέα της καλλιέργειας του αιωνόβιου δέντρου της ελιάς.  Αυτά αναφέρει ο μύθος.

Η ιστορία από την άλλη αναφέρει επίσης ότι ο τύραννος Πεισίστρατος διέταξε να φυτευτούν 50,000 τέτοια δέντρα στην Αττική. 

 Η ελιά η ευλογείται και από τον Ιησού Χριστό στη Γεθσημανή και είναι ένα ιδιαίτερο δέντρο που ζει όχι απλά αιώνες αλλά χιλιετίες. 

Επίσης τα κλαδιά της ελιάς χρησιμοποιούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ιερό στεφάνι της νίκης και της προσπάθειας.

Όλο αυτό είναι ελληνική μυθολογία και ιστορία η οποία ζει στις μέρες μας. 

Τα στυλό και οι πένες μου μυρίζουν Ελλάδα και ελληνική ιστορία.  Το ίδιο αναφέρει και ο ποιητής Ελύτης ότι την Ελλάδα την ξανά χτίζεις από το αμπέλι τη βάρκα και την ελιά. 

Οι ελιές που χρησιμοποιώ προέρχονται από νόμιμες κοπές δέντρων και κάθομαι με τις ώρες και συλλέγω τα πιο δυσεύρετα σημεία του δέντρου που δημιουργούν εκπληκτικά νερά.

3. Με τις δημιουργίες σας συνδυάζετε τη χειρωνακτικη εργασία με την πνευματική εργασία.  Πώς επιτυγχάνεται το “πάντρεμα ” αυτό;

Πολλοί φιλόσοφοι,  μύστες,  λογοτέχνες αλλά και θρησκείες μίλησαν για αυτό ως τρόπο ισορροπημένης ζωής.

 Είναι ας πούμε ένα αρμονικό lifestyle. Είναι η αντίληψη και η ευστροφία του μυαλού για να φερθείς στην ύλη με τέτοιο τρόπο που να την σέβεσαι αλλά και να υποτάσσεσαι στη σοφία των δικών της τρόπων.  Το ξύλο είναι κάτι το ζωντανό.  Οφείλεις να το σεβαστείς όπως όλα τα φυσικά στοιχεία και τα φαινόμενα.  Τότε μόνο θα σε αφήσει να δημιουργήσεις.  Όταν είσαι μαθητής της φύσης.

4. Ποιο σχέδιο πένας το οποίο έχετε δημιουργήσει, αγαπάτε περισσότερο από τα υπόλοιπα και τι συμβολίζει για σας;

Όλα τα έργα μου τα αγαπώ το καθένα για διαφορετικούς λόγους.  Όμως σέβομαι ιδιαίτερα το έργο “Greek archipelagos” διότι μυρίζει ελληνική θάλασσα και φως.  Έχει το μπλε της Ελλάδας και την δαιδαλώδη μορφή γεωγραφίας των νερών του ξύλου της ελιάς που συμβολίζει την πολυτάραχη Ελληνική ιστορία.

5. Τι θα λέγατε σε ένα μελλοντικό αγοραστή προκειμένου να επιλέξει το δικό σας προϊόν. Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά με τα προϊόντα του εμπορίου;

Το ρητό-moto μου είναι “you can have any pen money can buy, but Bazoukis pens are like human.  Alive and unique.” 

Αυτό σημαίνει ότι όλα μέσα στα έργα μου έχουν ένα συμβολισμό.  Σας μίλησα ήδη για την ιστορία της ελιάς.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το κάθε έργο μου είναι εξ ορισμού συλλεκτικό και 100% χειροποίητο.  Δεν είναι δυνατόν να ξαναφτιαχτεί λόγω των υλικών του. 

Οι υπόλοιπες εταιρείες μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να δημιουργήσουν έργα limited edition. 

Τα δικά μου έργα είναι απλά μοναδικά.

Ναι ζούμε στην εποχή που των iPad και τα smartphones κυριαρχούν. Όλα αυτά όμως δεν προσθέτουν στην ανθρώπινη ουσία μας ,  όπως αναφέρεται στο δελφικό ρητό «γνώθι σαυτόν»,  δηλαδή γνώριζε άνθρωπε τον εαυτό σου.

 Η ηλεκτρονική τεχνολογία μας κάνει δούλους και μας προδιαθέτει στο να τεμπελιάζει ο νους. 

Το να γράφεις με το χέρι όμως, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο εγκέφαλος γίνεται εξυπνότερος και ότι ο κλασικός τρόπος γραφής λειτουργεί ως ένα φυσικό ηρεμιστικό αυτοέκφρασης χωρίς να το καταλαβαίνουμε.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αισθανόμασταν όταν γράφαμε σαν χόμπι τα χειρόγραφα ημερολόγια/λευκώματα όπου κρατούσαμε σημειώσεις και τα δίναμε σε συμμαθητές μας για να έχουμε χειρόγραφα ενθύμια από τα σχολικά μας χρόνια και τις προσωπικές μας σκέψεις…!

Τώρα;……
 Τώρα προτείνω αυτό.

 Επιστροφή στις ρίζες, στις ρίζες της Ελληνικής ελιάς που θα μας κάνει να παίρνουμε δύναμη και έμπνευση από το αρχαιοελληνικό ένδοξο παρελθόν μας. 

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο email bazoukis.com@yahoo.gr και στο messenger της σελίδας μου Bazoukis στο Facebook/meta. 
Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα την κατασκευή από 150 έως 300 ευρώ για κάθε rollerball pen ή ballpoint συν τα μεταφορικά έξοδα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
+0030 697 243 6798

Email:  bazoukis.com@yahoo.gr

Facebook/meta:     Bazoukis  (πλήρης διεύθυνση)…….  (5) Bazoukis | Facebook

www.bazoukis.com