@γράφει η Άννα Μουσογιάννη

Κάθε φορά, σε κάθε διαίρεση φεύγει από πάνω σου ένα περιττό πολλαπλάσιο. ΄Στο τέλος μένεις εσύ, ο πρώτος αριθμός. Ο αδιαίρετος, υπέροχος, σκληρός, πυρήνας του εαυτού σου!

Η Ματίνα Ευαγγέλου με το πρώτο της βιβλίο από τις Εκδόσεις Επίμετρο με τίτλο “Θα σου δείξω το φόβο” μας ρίχνει το γάντι και μας προκαλεί να αντιμετωπίσουμε το φόβο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Οι ήρωες της έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο μύχιες σκέψεις και επιθυμίες τους και καλούνται να τις αντιμετωπίσουν. Θα τα καταφέρουν άραγε;

Η συγγραφέας μας συστήνει τους ήρωες της διεξοδικά. Διαβάζουμε τις σκέψεις, τις επιθυμίες τους και τις φοβίες τους. Τους παρακολουθούμε στενά και βλέπουμε την κάθε τους κίνηση. Τους συμπαθούμε και τους αντιπαθούμε παράλληλα. Άνθρωποι που ζούνε ανάμεσα μας και καθημερινά ακούσια ή μη, παίζουν με τα όρια τους. Η ίδια η ζωή τους προκαλεί. Ένα συνεχές παιχνίδι αισθήσεων και παραισθήσεων. Πόσο αντέχει κάποιος να φοβάται; Πόσο έτοιμος είναι να αντιμετωπίσει ό,τι ταλανίζει το μέσα του;

Το νέο μιας νοητικής ασθένειας κλυδωνίζει τον εσωτερικό κόσμο της Ελβίρας η οποία ορίζει εκ νέου τα όρια και τις προσωπικές της ελευθερίες. Ψάχνει τον εαυτό της μέσα στις σελίδες ενός παλιού ημερολογίου που έγραφε σε στιγμές απόγνωσης. Το Εγώ της υψώνεται προκλητικό και την κοιτάζει κατάματα και εκείνη καλείται να το αντιμετωπίσει και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν εξαφανίζει τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα της ζωής μας αλλά τα γιγαντώνει και έρχεται η μέρα που το βάρος τους σπάει την εξωτερική βιτρίνα και τα κομμάτια της, αιχμηρά πλέον μπήγονται με μανία , εύστοχα, στα πιο ευάλωτα σημεία του μέσα μας. Ένας γάμος που την αιχμαλωτίζει με τη θέληση της και μια εξωσυζυγική σχέση που την απελευθερώνει και την οδηγεί στην υπέρβαση του εαυτού της. Στο φόντο εκτός από τον άντρα της, το Μάξιμο, η προσωποποίηση της αλαζονείας και της τοξικότητας υπάρχει και ένα νέο ζευγάρι, ο Δημήτρης και η Λουκία, ο φθόνος και η αγάπη μπλέκονται, ενώνονται και χωρίζουν και διαγράφουν τη δική τους πορεία μέσα στο βιβλίο.

Μέσα από την αφήγηση οι σκοτεινές πτυχές των ανθρωπίνων σχέσεων αποκαλύπτονται. Η τοξικότητα, η αγωνία, ο φόβος, το πάθος, το λάθος, ο εγωισμός και η αυταπάρνηση είναι μερικά από τα στοιχεία που οι περισσότεροι κρύβουν κάτω από το κόκκινο χαλί της ζωής τους και αρνούνται να τα αντιμετωπίσουν, Ό,τι όμως αντιμετωπίζεται, εξαγνίζεται…Είναι εμφανής η αποδόμηση της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από διάφορες καταστάσεις, μέχρι που μένει ένα γυμνό Εγώ μόνο του. Όσο πιο μακριά είναι κάποιος από το κέντρο του τόσο απομακρύνεται από τον εαυτό του και γίνεται έρμαιο καταστάσεων που αλλοιώνουν την προσωπικότητα του. Έτσι και οι ήρωες του βιβλίου τούτου. Ο δρόμος της αυτογνωσίας είναι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Κάποιοι ήρωες το επιλέγουν κάποιοι άλλοι όμως συνεχίζουν να πορεύονται στους δρο΄μους της άγνοιας.

Γραφή σαγηνευτικά γλαφυρή, απλώνει τα δίχτυά της και αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα. Το μυθιστόρημα αυτό δεν έχει αρχή μέση ή τέλος. Έχει ροή, ένταση και εσωτερική διεργασία. Μια απολαυστική ανάγνωση μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο αναγνώστης από ένα σημείο και μετά δε διαβάζει για να δει τη συνέχεια αλλά για να εισχωρήσει πιο βαθιά στο νόημα της ιστορίας και των σκέψεων των ηρώων. Η πένα της συγγραφέως άλλοτε αιχμηρή και άλλοτε απαλή σα χάδι καυτηριάζει διάφορες πτυχές των ανθρωπίνων σχέσεων και της καθημερινότητας.

Να ξεκινήσει μια κουβέντα ωρών. Από το τίποτα στα πάντα!

Αδιαμφισβήτητα η Ματίνα Ευαγγέλου με το πρώτο της βιβλίο ανεβάζει τον πήχη ψηλά. Ένα ανάγνωσμα για δυνατούς λυτές και για αναγνώστες που ζητάνε το κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο. Μια σκακιέρα είναι η ζωή και εμείς πιόνια πάνω σε αυτήν που κάθε μας κίνηση προς τα μπροστά είναι μια μάχη υπέρβασης. Η βασίλισσα και ο βασιλιάς στο επίκεντρο. Η βασίλισσα πιο ευέλικτη κινείται γύρω από το βασιλιά, περιστρέφεται, τον προστατεύει ή τον αφήνει εκτεθειμένο μέχρι το ρουα ματ…μέχρι την επόμενη παρτίδα!

Όταν αντιμετωπίσεις ό,τι φοβάσαι τότε αυτό εξαφανίζεται…αρκεί να το κοιτάξεις κατάματα. Τολμάς;

Καλή σας ανάγνωση!

You’re ruling the way that I move
And I breathe your air
You only can rescue me
This is my prayerIf you were mine
If you were mine
I wouldn’t want to go to heavenI cherish the day
I won’t go astray
I won’t be afraid
You won’t catch me running
You’re ruling the way that I move
You take my airYou show me how deep love can be