@Γράφει η Άννα Μουσογιάννη

Η εκτέλεση έπεται της σκέψης, αλλά εξίσου επικίνδυνη είναι και η δεύτερη και ας μη γνωρίζει ο νόμος την καταστροφική επίδραση της. Χαμογελάω με την επιλογή των λέξεων μου. “Εκτέλεση…”μουρμουρίζω. Μου αρέσει πολύ όπως ακούγεται αν και εγώ δεν εκτελώ. Εγώ δημιουργώ. Χτίζω, αναδομώ και αποκαθιστώ. Η παράσταση, λοιπόν, σύντομα θα τελειώσει και το χάος θα τακτοποιηθεί. Και μετά; Μετά τάξη. Και αρμονία. Και ισορροπία. Καλή δύναμη!

Δύο γυναίκες συγγραφείς, η Λένα Μαντά και η Κλαίρη Θεοδώρου, ένωσαν τις πένες, τις γνώσεις και το ταλέντο τους για ένα σκοπό, για ένα μυθιστόρημα που είναι καθαρά “Γυναικεία Υπόθεση” από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Σε μια ταραγμένη περίοδο, όπου οι γυναικοκτονίες βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σε μια κοινωνία όπου οι ανθρώπινες σχέσεις κλυδωνίζονται. Σε μια εποχή που ο έρωτας χάνει τη δύναμη του. Δύο γυναίκες συγγραφείς, σε μια ξιφομαχία διαφορετική από τις άλλες ενώνουν τα ξίφη τους, ανακατεύουν τα μελάνια τους και γράφουν για τη γυναίκα. Τη γυναίκα μάνα, κόρη, ερωμένη, εργαζόμενη, σύζυγο. Τη γυναίκα που ερωτεύεται, αγαπάει, πονάει. Τη γυναίκα που χειραγωγείται και παγιδεύεται σε μια αρρωστημένη και τοξική σχέση. Αλλά και τη γυναίκα που έχει έναν άντρα που την αγαπάει και που πετυχαίνει όσα ονειρεύεται. Όσο υπάρχει φως υπάρχει και σκοτάδι. Εκεί που ενώνονται αυτά τα δύο. Εκεί που βρίσκεται η ανεπαίσθητη νοητή γραμμή ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι γεννήθηκε αυτό το βιβλίο.

Η “Γυναικεία Υπόθεση” δεν είναι μόνο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι πολλά παραπάνω από αυτό καθώς πίσω από΄ μια υπόθεση μυστήριου και εξιχνίασης μιας σειράς εγκλημάτων ενός serial killer ξεδιπλώνονται καθημερινές ιστορίες ανθρώπων. Ενώ λοιπόν στο προσκήνιο βρίσκονται οι ανατριχιαστικά πανομοιότυπες δολοφονίες γυναικών όπου φαινομενικά δεν έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους, στο παρασκήνιο τρέχουν οι προσωπικές υποθέσεις των ηρώων μας. Θίγονται θέματα όπως η σχέση μητέρας και κόρης. Η Νόρα είναι μια εκ πρώτης όψεως δυναμική γυναίκα που οδηγεί μηχανή, είναι αστυνομικός και μεγαλώνει μόνη της το γιο της μετά το θάνατο του συζύγου της. Η επιβλητική όμως προσωπικότητα της μητέρας της την έχει ευνουχίσει. Παρόλο που δεν έχουν πλέον σχέσεις μεταξύ τους η επιρροή της είναι εμφανής. Δέσμια της αυταρχικής μητέρας της, παρόλο το δυναμισμό της, είναι ευάλωτη και δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθει αβεβαιότητα για τον εαυτό της, ενώ η ενοχικότητα είναι κάτι που τη διακρίνει. Πόσο κακό άραγε μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του όταν ως μόνο καλό γι αυτό θεωρεί μόνο ότι πιστεύει ο ίδιος; Η Σάντυ ή Κυριακούλα, έφτιαξε με τα παιδικά βιώματα της μια μάσκα και κρύφτηκε πίσω από αυτήν. Η μάσκα αυτή ήταν φτιαγμένη από τόσο στέρεα υλικά που κάπου εκεί έχασε και τον ίδιο της τον εαυτό. Αυταρχική και φιλόδοξη, με μια επιτυχημένη καριέρα και έχοντας στήριγμα το σύζυγο της Σωκράτη Δενδρινό προχωρούσε ακάθεκτη. Ο Σωκράτης , είναι η άλλη όψη του νομίσματος και οι συγγραφείς, μέσα σε μια περίοδο που βρίθει από γυναικοκτονίες και κακοποι΄΄ησεις γυναικών παρουσιάζουν και ΄τον άνδρα εκείνο που αγαπά, στηρίζει και τιμά τη σύζυγο του. Είναι δίπλα στο παιδί του όποτε τον χρειαστεί. Γιατί υπάρχει και αυτή η πλευρά και το νόμισμα έχει δύο όψεις. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σε αυτό το μυθιστόρημα θίγεται και ένα άλλο θέμα: ο Οδυσσέας δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί καθώς πάσχει από το σύνδρομο Ασπεργκερ και οι συγγραφείς παρουσιάζουν και γνωρίζουν στο ευρύ κοινό τις ιδιαιτερότητες των υπέροχων αυτών ανθρώπων.

Η γραφή, η σκέψη και η φαντασία, της Λένας Μαντά και της Κλαίρης Θεοδώρου ενώθηκαν και έφτιαξαν ένα άψογα ενιαίο κείμενο που κάνει δυσδιάκριτο που τελειώνει η διήγηση της μιας και ξεκινάει της άλλης. Με γλώσσα απλή και λυτή η αφήγηση ρέει. Ενώ οι συνεχόμενες εναλλαγές παρελθόντος, παρόντος με ενδιάμεσες στάσεις για να συστήσουν τον κάθε ήρωα κάνουν την ανάγνωση συναρπαστική κρατώντας τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Δημιούργησαν ήρωες, ολοκληρωμένες ρεαλιστικές προσωπικότητες, δουλεύοντας κάθε πτυχή του χαρακτήρα τους και ρίχνοντας φως στα κομμάτια εκείνα που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να τους κατανοήσει περισσότερο και να μην έχει κενά στην ανάγνωση του.

Διττή η έννοια του μυθιστορήματος αυτού καθώς εκτός από αστυνομικό και ψυχολογικό θρίλερ είναι αναμφίβολα και ένα ψυχογράφημα ανθρωπίνων σχέσεων. Σχέσεις υγιείς, τοξικές, ερωτικές και φιλικές μπαίνουν στο μικροσκόπιο των δύο συγγραφέων. Όπως το νόμισμα έχει δύο όψεις το ίδιο και οι ήρωες του βιβλίου καθώς ο αναγνώστης τους συμπαθεί και τους αντιπαθεί ταυτόχρονα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα σκοτεινό κομμάτι μέσα τους που κάποιες φορές τους στοιχειώνει και κινεί ασυνείδητα ή μη τα νήματα των πράξεων και σκέψεων τους. Η Σάντυ, η Νόρα, ο Σωκράτης, ο Νικόλας,  η Ελπινίκη και οι υπόλοιποι ήρωες που τους πλαισιώνουν, είναι άνθρωποι με πάθη, λάθη και αδυναμίες. Οι συγγραφείς σκιαγραφούν αληθοφανείς ήρωες. Ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας και μας είναι καθόλα γνώριμοι.


Η Λένα Μαντά και η Κλαίρη Θεοδώρου είναι δύο συγγραφείς με παράλληλη και αξιόλογη πορεία στο χώρο του βιβλίου. Ενώνουν το ταλέντο τους και καθώς συμπληρώνει η μια την άλλη δημιουργούν ένα ευφυές και συμπαγές κείμενο. Διαβάζοντας το κάποιες στιγμές διερωτήθηκα τι είναι περισσότερο σκοτεινό :  η εξιχνίαση ενός εγκλήματος ή η ερμηνεία των ανθρωπίνων σχέσεων. Η βαρύτητα της αμφισημίας ξεδιπλώνεται σε αυτό το υπέροχο βιβλίο. Το σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και πως σχεδόν όλα έρχονται κάποτε στο φως αρκεί κάποιος όταν είναι στο τουνελ να κοιτάξει ευθεία εκεί στην άκρη του.

“Γυναικεία Υπόθεση” ,λοιπόν, και η δύο κυρίες τη “συγγραφικής σκηνής” και του “πεντάγραμμού της πένας”, μας προκαλούν να τις διαβάσουμε, απολαύσουμε και να διαπιστώσουμε ότι τελικά το πολυτιμότερο όλων είναι το να αγαπάμε και να εκτιμάμε τον εαυτό μας γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να δώσουμε την αγάπη στους ανθρώπους μας. Εξάλλου, τα θύματα του μυθιστορήματος υπήρξαν πρώτα θύματα του ίδιου τους του εαυτού. Είμαστε η προτεραιότητα μας.

Συνίσταται “σωσίβιο” για να μη βυθιστείτε στις σελίδες του. Το σίγουρο είναι ότι θα χαθείτε συνειδητά στην αφήγηση…Θα βρεθεί άραγε ο δολοφόνος και θα βρουν οι ήρωες μας την κάθαρση;

Καλή σας ανάγνωση!

As I fail to please
What the moon won’t ease
I can’t sit still from running wild

As I wipe my past
For something good to last
As demons are crowling under my skin

As I walk away
There’s nothing to do but pray
That Maria will take me in her armsAt the mercy of Maria
Will I lay my aching head
At the mercy of Maria
Will I find my resting place