#illusionskiller Γιώργος Παρασκευόπουλος

Η χειμωνιάτικη μέρα είναι ηλιόλουστη και η χαλαρότητα που επιβάλλει η περίσταση σε οδηγεί στη κεντρική πλατεία για καφέ, συνοδεία της συμβίας σου.

Απολαμβάνετε το καφεδάκι σας και ταυτόχρονα έχετε παραδοθεί στα χάδια του ήλιου.

Τα καλά κάποτε τελειώνουν και ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Άσε που ο ήλιος έχει αρχίσει να γέρνει προς τη Δύση του και το κρύο γίνεται όλο και περισσότερο αισθητό..

Κάνετε να φύγετε, όταν το βλέμμα σου πιάνει κάτι γνώριμο από τα παλιά. Από τότε που πηγαινοερχόσουν στη Βόρειο Ελλάδα.

Μία γνώριμη επιγραφή είναι αυτή που σου τραβάει τη προσοχή! Η επιγραφή από αλυσίδα σούπερ μάρκετ που είναι γνωστή στα Βόρεια!

Προφανώς επεκτάθηκε και στα Νότια. Στους χαμουτζήδες!..

Χωρίς δισταγμό, μπαίνεις μέσα και η συμβία σου σε ακολουθεί.

Ξέρεις από τότε, από παλιά τα προϊόντα που έχει και η αλήθεια είναι πως σου είχαν λείψει.

Λίγη ώρα αργότερα, με το καλάθι σας γεμάτο βρίσκεστε στο ταμείο.

Εκεί είναι που βλέπεις κάτι όμορφο!

Την κοπέλα του ταμείου..

Η ομορφιά της δε βρίσκεται στο, ούτως ή άλλως, όμορφο πρόσωπο της, αλλά στο φωτεινό της χαμόγελο!

Είναι εκείνο το είδος χαμόγελου που ξεπερνά τις επαγγελματικές νόρμες και πηγάζει μέσα από το βαθύτερο είναι του ανθρώπου..

Ένα χαμόγελο γεμάτο φως και Πίστη για ένα καλύτερο αύριο..

Η κοπέλα, εξυπηρετικότατη κάνει τη δουλειά της και, κατόπιν προτροπής της, λαμβάνεις κάρτα πελάτη για να έχεις κάποια από τα προνόμια που προσφέρει.

Λίγο αργότερα, βρίσκεστε στο αμάξι και οδηγείς προς το σπίτι.

Δεν είναι πολύ μακριά, αλλά είναι αρκετά για να κάνεις ορισμένες σκέψεις για τη νεαρή κοπέλα που εργάζεται στο σούπερ μάρκετ.

Φεύγοντας και κάνοντας να πληρώσεις, της έδωσες ένα κέρμα μαζί με το χαρτονόμισμα, με σκοπό να τη διευκολύνεις στη συναλλαγή. Μία πρακτική που γενικά ακολουθείται στην Ελλάδα.

Στο δρόμο όμως, θυμήθηκες εκείνη τη φορά που μία φίλη σου, που έχει ζήσει στο εξωτερικό, σου είχε πει πως οι αντίστοιχες ταμίες σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, Ηπα, Αγγλία κλπ. δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τη συγκεκριμένη συναλλαγή και αυτό, κατά τη άποψη της, δείχνει τη νοητική ανωτερότητα των ελλήνων!!

Εσύ όπως ξέρεις τη πικρή αλήθεια! Ξέρεις πως, κατά πάσα πιθανότητα, η κοπέλα που πριν λίγο σε εξυπηρέτησε με τόσο όμορφο και έξυπνο τρόπο, έχει σπουδάσει! Είναι ένα άτομο που έχει καλλιεργήσει την ευφυΐα της, αλλά που δε μπόρεσε να βρει εργασία ανάλογη των προσόντων της και για αυτό, όπως δεκάδες άλλοι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, βρήκε μια δουλειά που απαιτεί λίγα προσόντα για να επιβιώσει!

Η σκέψη σου τρέχει σε κάτι αντίστοιχες μπουχέσες χοντροκώλες δημοσίους υπαλλήλους, που γύρευε πως και με τι μέσο διορίστηκαν και που όταν τους μιλάς είναι σα να μιλάς σε τοίχο! Αυτούς δε τους λαμβάνουμε υπόψη στη συλλογική μας ευφυΐα, ε;!

Εδώ και δεκαετίες βλέπεις γύρω σου ανθρώπους υψηλής ευφυΐας να βρίσκονται σε “ταπεινές” δουλειές, μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν την άκρη, το μέσο ή το σωστό μέγεθος γλώσσας για γλύψιμο, προκειμένου να προσφέρουν την ευφυΐα τους σε υπηρεσίες που θα μπορούσαν να πάνε τη κοινωνία και τα μέσα της Πολιτείας μπροστά.

Άτομα, που όπως η κοπέλα του σούπερ μάρκετ, ξεκίνησαν με λάμψη και Πίστη, αλλά στη πορεία και αφού έφαγαν απανωτές σφαλιάρες από το πατροπαράδοτο σάπιο ελληνικό σύστημα αξιών, κατέληξαν σκοτεινοί πικρόχολοι σαραντάρηδες, που με δυσκολία βγαίνει καλός λόγος από μέσα τους.

Όχι φίλε! Δεν είναι χαζός ο Ολλανδός, ή ο Άγγλος σερβιτόρος και ταμίας του σούπερ μάρκετ!

Απλά, είναι ένας άνθρωπος που προσφέρει υπηρεσίες ανάλογα με τα προσόντα του.

Σε αντίθεση δηλαδή, με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που απαξιώνει, διώχνει και εν τέλει τρώει τα καλύτερα και πιό άξια παιδιά της!

Αυτές τις σκέψεις έκανες φτάνοντας σπίτι.

Λίγες μέρες αργότερα εντόπισες και άλλο κατάστημα της αλυσίδας!

Ωραία! Σε αυτό θα έρχεσαι. Στο άλλο δε θα ξαναπάς.

Δε θες να δεις τη λαμπερή κοπέλα να σκοτεινιάζει από το ελληναράδικο γείωμα! Θέλεις να κρατήσεις την εικόνα της όπως ήταν. Όμορφη, θετική και λαμπερή.

Άσε που στο σενάριο του μυαλού σου θέλεις να τα παράτησε και να ακολούθησε το όνειρό της, σύμφωνα με τα προσόντα της..