#illusionskiller Γιώργος Παρασκευόπουλος

Η διαδικασία μεταβίβασης ολοκληρώθηκε και το αντικείμενο του πόθου σου περιήλθε και τυπικά στη κατοχή σου.

Ένα αυτοκίνητο.

Όχι ένα τυχαίο αμάξι, αλλά από αυτά που χαρακτηρίζονται “πολυτελή”.

Πολυβάλβιδο, τουρμπάτο, τετρακίνητο, με δερμάτινο σαλόνι, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρική ηλιοροφή και αυτόματο κλιματισμό.

Μένει μόνο μια λεπτομέρεια για να ολοκληρωθεί το “σύστημα άνεσης” όπως χαρακτηρίζεται το πακέτο άνεσης του αυτοκινήτου.

Να αναβαθμιστεί το ηχοσύστημα..

Την επόμενη κιόλας μέρα, η επίσκεψη στον ειδικό επί του θέματος μάστορα δίνει λύση στο θέμα και έτσι έχεις και τηλεχειριζόμενο ηχοσύστημα στο αμάξι σου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα όμως, πιάνεις τον εαυτό σου να κοιτά με αυξανόμενη περιέργεια, που δεν αργεί να γίνει πόθος, τις διαφημίσεις με ηχεία αυτοκινήτου.

Είναι και εκείνο το “τυράκι” που σου πέταξε ο μάστορας που εγκατέστησε το ηχοσύστημα πως με καλύτερα ηχεία από αυτά που έχει προεγκατεστημένα το αμάξι, θα έχεις πολύ καλύτερο ήχο.

Τέλος, καταλήγεις σε γνωστό που αλλάζει τα παλιά ηχεία με καινούργια και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το πακέτο άνεσης και πολυτέλειας του καινούργιου σου αυτοκινήτου!

Οδηγείς με την άνεση, ασφάλεια και αίσθηση πολυτέλειας που σου προσφέρει το αμάξι σου και ταυτόχρονα ακούς την αγαπημένη σου μουσική που διαχέεται από τα καινούργια εξελιγμένα ηχεία του.

Η άψογη ηχομόνωση της καμπίνας, συνδράμει αποφασιστικά στην άριστη απόδοση του ηχοσυστήματος.

Κάπου εκεί είναι που από τα βάθη της μνήμης σου πετάγεται εκείνη η ανάμνηση από τότε που ήσουν επτά ετών και η οικογένεια σου απέκτησε το πρώτο της αμάξι!

Ένα ταπεινό Skoda S 100!

Ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο στην τότε Τσεχοσλοβακία, που η λέξη “σπαρτιάτικο” ήταν αυτή που το χαρακτήριζε.

Απόλυτα λιτό, εξοπλισμένο με τα άκρως απαραίτητα, που όμως για εκείνη την εποχή η ύπαρξη του και μόνο σας κατέτασε στην κατηγορία των “προνομιούχων με αμάξι”.

Εκείνο το παπεινότατο αμάξι που είχε αλλάξει τη ζωή της οικογένειας, μιάς και προσέδωσε δυνατότητες που μέχρι τότε ήταν αδιανόητες!

Πλέον, μπορούσατε να πάτε όπου θέλετε, όποτε θέλετε, χωρίς να εξαρτάστε από τις συγκοινωνίες, ή από καλοθελητές φίλους που, αν μπορούσαν σας έπαιρναν μαζί.

Εκείνο το σπαρτιάτικο αμάξι με τη μηχανή πίσω και με την ανύπαρκτη ηχομόνωση και με το οποίο τα επόμενα χρόνια πηγαίνατε τις διακοπές, τις βόλτες, τις εκδρομές σας.

Το μοναδικό, υποτυπώδες, στοιχείο πολυτελείας που είχε εκείνο το αμάξι, ήταν ένα ραδιόφωνο της κακιάς ώρας και χωρίς κασετόφωνο.

Οι γονείς σου όμως δε χαμπάριασαν.

Είχαν ένα μικρό κασετοφωνάκι με ένα ηχείο. Στα ταξίδια η μάνα σου είχε το κασετόφωνο αυτό στα πόδια της και από το μικρό του ηχείο ακούγονταν τραγούδια, ο ήχος των οποίων έβρισκε το δρόμο του μέσα από ήχους του δρόμου, της μηχανής του ιδίου του αυτοκινήτου..

Τραγούδια κατά κανόνα ξένα, συνήθως οι επιτυχίες του αγαπημένου γκρουπ τους, των Abba..

Μέχρι που διεπίστωσαν πως σε μακρινά ταξίδια εξαντλούνται οι μπαταρίες του κασετόφωνου και δε πολυσυμφέρει οικονομικά να αλλάζουν μπαταρίες δύο και τρεις φορές σε κάθε ταξίδι και κάπως έτσι τερματίστηκε άδοξα η μουσική υπόκρουση των διαδρομών.

Αυτά σκέφτεσαι στο τώρα, με το πλήρως εξοπλισμένο και καλοφτιαγμένο αμάξι σου και δε μπορείς παρά να αναρωτηθείς πότε ήσουν περισσότερο ικανοποιημένος.

Τώρα, ή τότε;

Προσπαθείς να έρθεις στη θέση του “τότε” ως ενήλικας εκείνης της εποχής.

Τελικά, μάλλον τότε θα ήσουν περισσότερο ικανοποιημένος.

Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η απόκτηση ενός αυτοκινήτου, έστω και τόσο λιτού, ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση.

Ήταν κάτι που απαιτούσε αιματηρές οικονομίες ετών και τις περισσότερες φορές ούτε αυτό αρκούσε και “τσόνταραν” από την οικογένεια για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ποσού.

Τότε αποκτούσες αυτόματα άλλο κύρος, μιάς και “είχες αμάξι” και ήσουν ελεύθερος να πας ανά πάσα ώρα και στιγμή όπου ήθελες.

Ξέρεις πως το στοιχείο που κάνει το αμάξι “τότε” να είναι πολυτιμότερο είναι η στέρηση.

Στη στέρηση κρύβεται η ικανοποίηση.

Η σκέψη αυτή σε ξαφνιάζει και λίγο σε τρομάζει!

Δηλαδή πρέπει να στερούμαστε για να είμαστε ευχαριστημένοι;!

Όχι βέβαια! Μπορούμε όμως να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε.

Είτε είναι το σπαρτιάτικο αμάξι, είτε είναι το άνετο και πολυτελές πολυβάλβιδο καμάρι σου!

Αυτά σκέφτεσαι και δυναμώνεις τον ήχο.

Παίζει ένα αγαπημένο σου τραγούδι..