ΛΟΝΔΙΝΟ. Την στήριξή της στην Ελλάδα ως προς το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα επαναλαμβάνει η εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου με νέο της άρθρο.

Αυτή τη φορά η εφημερίδα (λίγες μόλις εβδομάδες μετά το κύριο άρθρο της με το οποίο τασσόταν ξεκάθαρα υπέρ της επιστροφής τους) υποστηρίζει ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να αντικαταστήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με πιστά αντίγραφά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει ακριβή τρισδιάστατα αντίγραφα ιστορικών αντικειμένων που κινδυνεύουν. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα «Times», θα μπορούσε το Ινστιτούτο να δημιουργήσει ψηφιακές απεικονίσεις των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Στη συνέχεια να σκαλιστούν από ένα γιγάντιο ρομπότ στο λατομείο Καράρα στην Ιταλία και τελικά να παραχθούν Γλυπτά, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών με ακρίβεια χιλιοστού, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η «Times» του Λονδίνου.

Ως προς το ζήτημα των απαιτούμενων για το σκοπό αυτό αδειών, με τα σημερινά δεδομένα, συνεχίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, θα χρειαστεί η άδεια του Βρετανικού Μουσείου για ένα τέτοιο εγχείρημα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αν το Μουσείο αρνηθεί, τότε θα μπορούσε ένας «στρατός Ελλήνων πατριωτών» να πάει και να τραβήξει φωτογραφίες των Γλυπτών, καθώς μία τέτοια ενέργεια δεν απαιτεί σχετική άδεια.

Η «Times» προτείνει στο Βρετανικό Μουσείο «να αγκαλιάσει αυτήν την τεχνολογική ευκαιρία και να αντικαταστήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με πιστά αντίγραφα». Μάλιστα, ως αντάλλαγμα η Ελλάδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα μπορούσε να δεσμευτεί να μην επιτρέψει τη δημιουργία άλλων αντιγράφων. «Με αυτόν τον τρόπο, οι Ελληνες μπορούν να ανακτήσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους και το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη ιστορική συλλογή του Κόσμου», καταλήγει το σχετικό άρθρο.

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι η «Times» σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή πρότεινε πρόσφατα να επιστρέψουν τα Γλυπτά στον γενέθλιο τόπο τους, την Ελλάδα. Μόλις τον προηγούμενο μήνα η εν λόγω βρετανική εφημερίδα τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλάζοντας την παραδοσιακή της -αρνητικά προσκείμενη στον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων- γραμμή. «Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδα ‘Times’, αντιστάθηκαν στην πίεση αυτή. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν», έγραψε χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο της στα μέσα Ιανουαρίου.

Εθνικός Κήρυκας