#illusionskiller Γιώργος Παρασκευόπουλος

Βραδάκι και ήρθε η ώρα για το βραδινό σου περίπατο.

Όπως συνηθίζεις, σχεδόν κάθε βράδυ, ανοίγεις τη πόρτα του διαμερίσματος σου και παίρνεις τους δρόμους. Ένα τελετουργικό που διήρκεσε κάμποσο χρονικό διάστημα.

Μετά, βρήκες γκόμενα και είχες να επιλέξεις μεταξύ βόλτας και αέναης καναπεδοαυτοκινητοκρεβατομουρμούρας!

Φυσικά επέλεξες την ησυχία σου και έμενες σπίτι τα βράδια.

Εκείνο το βράδυ όμως, ακολούθησες το τελετουργικό σου και λίγο αφότου έκλεισε πίσω σου η κεντρική είσοδος της πολυκατοικίας, σε χτύπησε στο πρόσωπο το δροσερό αεράκι της φθινοπωρινής βραδιάς..

Εκείνο το βράδυ, τα βήματα σου σε οδήγησαν σε διαφορετική, από τη συνηθισμένη, διαδρομή.

Κάπως έτσι, βρέθηκες να περιφέρεσαι στα στενά της Κυψέλης, εκεί που η πολυχρωμία των διάφορων μεταναστών σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε κάποια περίεργη πολυπολιτισμική πόλη.

Τελικά αρχίζεις να αποδέχεσαι, για καλό και για κακό, πως η Αθήνα έχει γίνει μία τέτοια πόλη..

Κάποτε, βγαίνεις από τα λαβυρινθώδη και σκοτεινιά σοκάκια και βγαίνεις στη πολύβουη και κατάφωτη κεντρική λεωφόρο που οδηγεί κατευθείαν στο Κέντρο της πόλης.

Έχεις πάρει πλέον το δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι, όταν παρατηρείς κάτι που αρχικά σου φαίνεται περίεργο.

Κάποιου είδους αναστάτωση.

Ακούς κορναρίσματα και μερικές έντονες φωνές διαμαρτυρίας.

Πλησιάζεις κι άλλο. Βλέπεις κάποια φώτα αλάρμ να αναβοσβήνουν. Το αμάξι του οποίου τα αλάρμ αναβοσβήνουν, είναι αραγμένο στην άκρη της λεωφόρου και εμποδίζει τη κίνηση των αυτοκινήτων στην αντίστοιχη λωρίδα κυκλοφορίας!

Είναι ο λόγος της αναστάτωσης.

Πλησιάζεις λίγο ακόμα και βλέπεις πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, από αυτά που χαρακτηρίζονται “πολυτελή”.

Μία ολοκαίνουργια και κατακόκκινη BMW 320!

Δίπλα, πάνω στο πεζοδρόμιο, στέκεται ένας άνδρας, γύρω στα εξήντα πέντε, μετριότατης εμφάνισης! Είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου.

Δεν αργείς να τον αναγνωρίσεις. Πρόκειται για γνωστή φυσιογνωμία της περιοχής. Είναι γνωστό πως είναι σχετικά εύπορος, αλλά δεν έχεις ακούσει και τα καλύτερα για πάρτη του.

Όσο πλησιάζεις, επιβραδύνεις το βήμα σου, γιατί σου έχει κινήσει την περιέργεια το όλο σκηνικό! Κάτι παίζεται εδώ..

Τα διερχόμενα αυτοκίνητα εξακολουθούν να επιπλήττουν με τις κόρνες τους το παράνομα σταθμευμένο αμάξι, που εμποδίζει τη κυκλοφορία, αλλά ο ιδιοκτήτης δείχνει απτόητος.

Τον βλέπεις να απευθύνεται σε μία γυναίκα. Μία μάλλον όμορφη γυναίκα, γύρω στα σαράντα, η οποία δείχνει ξένη. Είναι ξένη..

Της λέει με περίσσεια κομπορρημοσύνη πως του κορνάρουν γιατι βλέπουν το όμορφο και ακριβό αμάξι του και ζηλεύουν! Η γυναίκα τον κοιτά με σχετική αμηχανία. Αιφνιδίως της προτείνει να την πάει βόλτα με το αμάξι του, που είναι τόσο ωραίο και πολυτελές και που το πλήρωσε τοις μετρητοίς!

Εσύ έχεις σταθεί παραπέρα και παρακολουθείς! Η περιέργεια σου έχει χτυπήσει ταβάνι! Τελικά η κοπέλα αποχωρεί και ο τύπος μένει να την κοιτά απογοητευμένος.

Απευθύνεται στον καταστηματάρχη που έχει στο ίδιο σημείο το μαγαζί του και τον οποίο προφανώς γνωρίζει, λέγοντας του μια από τα ίδια. Πως αγόρασε το αμάξι μετρητά, πως δεν έχει ανάγκη να βάλει δόσεις και πως αυτοί που του κορνάρουν είναι επειδή ζηλεύουν!

Ο μαγαζάτορας τον κοιτά αμήχανα και ταυτόχρονα δυσκολεύεται να κρύψει τη δυσφορία του για την αναστάτωση που έχει προκληθεί μπροστά από το κατάστημα του! Του εύχεται καλορίζικο και καλοτάξιδο και, “διαβάζοντας” τη σκέψη του 65άρη λιγούρη, τον διαβεβαιώνει πως με αυτό το αμάξι θα βγάλει πολλές γκόμενες!

Μάλιστα τον ενημερώνει πως, εδώ λίγο παραμέσα τα στενά είναι γεμάτα με αλλοδαπές που θα θαυμάσουν το καινούργιο του πολυτελές αμάξι!

Δε χρειάστηκαν περισσότερα από δύο λεπτά, για να μπει στη BMW και να στρίψει ξαναμμένος στα στενά, προφανώς προς άγρα κάποιας φτωχιάς αλλοδαπής κοπέλας που θα δεχθεί να τον ακολουθήσει στο αμάξι του.

Αποχωρεί και το σημείο ησυχάζει από τα κορναρίσματα και τις διαμαρτυρίες! Ησυχάζει και ο μαγαζάτορας, ο οποίος με έκδηλη ανακούφιση χώθηκε πίσω στο μαγαζί του.

Συνέχισες και εσύ το δρόμο σου, πίσω στο σπίτι.

Κάποιοι διερχόμενοι σε κοιτάζουν με περιέργεια, μιάς και δε συγκρατείς τα γέλια σου!

Ξέρεις πως ο μαγαζάτορας έκανε μία σημαντικότατη παράλειψη!

Ναι, υπάρχουν, λίγες αλλοδαπές κοπέλες στα γύρω στενά, που θα εκτιμήσουν το πολυτελές, ολοκαίνουργιο αμάξι του λιγούρη!

Ξέχασε όμως να του πει πως υπάρχουν πολλαπλάσιοι νταβραντισμένοι αλλοδαποί και λοιποί ντόπιοι, που μέσα στο σκοτάδι των στενών θα εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο το αστραφτερό του αμάξι!

Φτάνοντας σπίτι σου, έκανες μία τελευταία σκέψη.

Πόσο φτωχός ήταν αυτός ο άνθρωπος, που το μόνο που έχει να δείξει ήταν τα χρήματα του;…