#illusionskiller Γιώργος Παρασκευόπουλος

Μεγάλη Εβδομάδα.

Περίοδος κατάνυξης για τους Χριστιανούς.

Περίοδος νηστείας και….. εγκράτειας..

Μεγάλη Πέμπτη και με τη συμβία σου περιφέρεσαι χαλαρά, ευκαιρία του χαλαρού ρυθμού που επιβάλλουν οι μέρες, μιάς και πάρα πολλοί από τους κατοίκους της πόλης έχουν αναχωρήσει εκτός. Στην ένδοξη ελληνική επαρχία.

Αφηνιασμένοι οι κάτοικοι της μεγαλούπολης, ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών, καβαλάνε τα οχήματα τους, τιγκάρουν τα ΚΤΕΛ και όπου φύγει φύγει!

Αυτή τη Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν είναι που τυχαίνει μια δουλειά στο Κέντρο της πόλης.

Τη διεκπεραιώνεις και αναπόφευκτα παρατηρείς την αφύσικη, για εργάσιμη μέρα, ηρεμία του Κέντρου.

Είναι που έχουν φύγει οι περισσότεροι από όσους δραστηριοποιούνται εκεί..

Μερικές ώρες αργότερα, με τη συμβία σου βρίσκεστε στη γειτονιά όπου γεννήθηκες και μεγάλωσες.

Τα βήματα σας σας κατευθύνουν σε μία εκκλησία της γειτονιάς, όπου η αγαπημένη σου θέλει να εκπληρώσει ένα Τάμα της.

Περπατάτε και τη ξεναγείς στη περιοχή.

Τα μέρη των παιδικών και εφηβικών σου χρόνων. Μέρη οικεία και γνώριμα. Φυσιογνωμίες οικίες, που σε κοιτούν με περιέργεια, σα γιαγιάδες του χωριού, μιάς και “κάποιον τους θυμίζεις”. Δε μπαίνεις στον κόπο για συστάσεις και διευκρινήσεις.

Ένα “δε βαριέσαι” ακούγεται μέσα σου και, κρατώντας τη γυναίκα σου από το χέρι, συνεχίζετε το δρόμο σας, περνώντας μέσα από γνώριμα στενά και άλλα μέρη..

Αυτά τα άλλα μέρη!

Στο δρόμο σας είναι και ένα μικρό πάρκο. Ένα παρκάκι που το θυμάσαι από την εποχή που το σημείο ήταν ρέμα και μπαζώθηκε, σαρανταπέντε χρόνια πριν. Τότε ήταν που τοποθετήθηκαν μερικά παγκάκια, φυτεύτηκαν καμιά δεκαριά δέντρα, τα οποία στα χρόνια που ακολούθησαν μεγάλωσαν και κάπως έτσι το άλλοτε άχρηστο σημείο, που όταν έβρεχε γέμιζε με λάσπες, έγινε σημείο συνάντησης και βόλτας.

Ιδανικό μέρος για να πάνε οι γονείς τα παιδιά τους για να ξεσκάσουν παίζοντας, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των γονιών που ξαποσταίνουν στα παγκάκια..

Είναι όμως και ένα ιδιαίτερο παγκάκι. Αυτό που ξεχωρίζει.

Σήμερα λοιπόν, αυτή τη Μεγάλη Πέμπτη το βλέμμα σου τραβάει, για άλλη μία φορά στο πέρασμα των δεκαετιών, το συγκεκριμένο παγκάκι!

Ο λόγος που σου τραβάει τη προσοχή, κάθεται πάνω του! Για την ακρίβεια, είναι δύο οι λόγοι!

Ένα ζευγάρι!

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αμφότεροι στην εφηβεία, που κάθονται πάνω στο παγκάκι με το παράξενο τρόπο που μόνο αυτές οι ηλικίες ξέρουν, καβάλα ο ένας πάνω στον άλλο και με τα άκρα τους, χέρια πόδια, σε μια περίεργη και συνάμα περίτεχνη πλεξούδα!

Αμφότεροι έχουν τοποθετήσει την εγκράτεια των ημερών μεταξύ αφαλού και γονάτων, στο σωστό σημείο δηλαδή και έχουν ξαμολήσει της γλώσσες τους ο ένας στη στοματική κοιλότητα του άλλου, αδιαφορώντας απόλυτα για το τι συμβαίνει γύρω τους!

Όλα αυτά, πάνω στο, αρχαίο πλέον, παγκάκι!

Αυτό το ίδιο παγκάκι που τόσες δεκαετίες πριν είδες να τοποθετείται από το Συνεργείο του Δήμου!

Αυτό το ίδιο παγκάκι, που έχει φιλοξενήσει γενιές ολόκληρες από παθιασμένα ζευγάρια, όλων των ηλικιών!

Χαμογελάς σκανδαλιάρικα στη σκέψη, του τι έχει δει και νιώσει αυτό το παγκάκι, το οποίο για κάποιο λόγο είναι το αγαπημένο των ζευγαριών!

Περίεργο, μιάς και κάθε άλλο παρά απομονωμένο είναι! Τόσα χρόνια θυμάσαι τα ζευγάρια να κάθονται και να χαμουρεύονται σε αυτό, κυρίως, το παγκάκι!

Κάνεις τη σκέψη, να είχε στόμα και να μίλαγε! Ε ρε ιστορίες που θα είχε να πει!

Αμ το άλλο;! Πόσα σπίτια θα κλείνανε, αν έλεγε αυτά που γνωρίζει;!

Έχετε πλέον απομακρυνθεί αρκετά μέτρα από το παγκάκι με το ερωτιάρικο εφηβικό ζευγάρι, όταν σου περνάει από το μυαλό μία σκέψη που σε ιντριγκάρει!

Λες το συγκεκριμένο, ερωτιάρικο, παγκάκι, να έχει κατά το παρελθόν, προσφέρει τις υπηρεσίες του και στους γονείς κάποιου από τα παιδιά, όταν ο γονιός ή οι γονείς ήταν και αυτοί έφηβοι;!

Πλάκα θα έχει!

Μία άλλη σκέψη σε διαπερνά!

Για φαντάσου, λες, σε καμιά τριανταριά χρόνια από τώρα, τα παιδιά του συγκεκριμένου ζευγαριού να είναι καβάλα στο ταίρι τους, στο συγκεκριμένο αειθαλές και ερωτιάρικο παγκάκι;!!

Οι σκέψεις σου διακόπτονται από τη φωνή της αγαπημένης σου, που σου λέει πως φτάσατε στην εκκλησία για το Τάμα!

Βοήθεια μας και το χρόνου!..