#illusionskiller Γιώργος Παρασκευόπουλος

  Είναι εκείνα τα χρόνια της νεότητας!

Τα χρόνια εκείνα, η εποχή, στην οποία άπαντες ανατρέχουμε σε όλη τη διάρκεια του βίου μας, είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι!

Εσύ φυσικά, δεν αποτελείς εξαίρεση.

Ανατρέχεις και εσύ σε εκείνη την εποχή των νεανικών σου χρόνων, τότε που διαμορφώνεις το χαρακτήρα σου. Το όχημα δηλαδή, με το οποίο πορεύεσαι έως τώρα στη ζωή σου.

Για πολλούς, τα νεανικά χρόνια είναι η εποχή των σπουδών τους.

Για άλλους όμως, που δε σπούδασαν αλλά έφυγαν νωρίς από το σπίτι τους, όπως εσύ, είναι η εποχή των έντονων εμπειριών.

Πόσο μάλλον για κάποιον σαν εσένα, που όχι μόνο έφυγες από τη γονεϊκή εστία, αλλά πήγες πολύ μακριά, στην άλλη άκρη της χώρας, όπου η πρόσβαση είναι μόνο με πλοίο ή αεροπλάνο.

Ο καιρός πέρναγε εκείνα τα χρόνια της νιότης σου, μαζεύοντας εμπειρίες και γνωρίζοντας ανθρώπους.

Τότε νόμιζες πως οι άνθρωποι χωρίζονται σε “ενδιαφέροντες” και “αδιάφορους”.

Έπρεπε να περάσουν μερικές δεκαετίες για να εμπεδώσεις το γεγονός πως άπαντες οι άνθρωποι έχουν κάτι ενδιαφέρον να σου δείξουν, έστω και με την ανυπαρξία τους, ή το ελάχιστο αποτύπωμα στο χώρο..

Ένας από τους ανθρώπους που γνώρισες, ήταν και ο Μανώλης!

Ένα – δύο χρόνια μεγαλύτερος σου ο Μανώλης, γέννημα θρέμμα του νησιού στο οποίο ζούσες και δούλευες εκείνα τα χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως το Μανώλη τον θαύμαζες!

Κάτι το πάντα ήρεμο και γεμάτο αυτοπεποίθηση ύφος του, κάτι οι συζητήσεις που έκανε, σχετικά με λογοτεχνία, ποίηση και άλλα τέτοια “ποιοτικά”, σε έκαναν να θέλεις να τον κάνεις παρέα και να νιώθεις πως υπάρχει ένα αξιόλογο άτομο το οποίο μπορείς να αποκαλείς “φίλο”.

Άσχετα αν με το Μανώλη δεν είσασταν αυτό που λένε “φίλοι”, αλλά περισσότερο “γνωστοί”.

Ούτε καν ήξερες που έμενε και όσες φορές βρισκόσασταν και τα λέγατε, ήταν μόνο σε κοινές παρέες.

Αυτό όμως, καθόλου δεν άλλαζε την άποψη σου για το Μανώλη, ο οποίος εκτός των άλλων, δήλωνε και, κυρίως, έδειχνε ασυμβίβαστος!

Ο Μανώλης που κυκλοφορούσε με μία άκρως ταλαιπωρημένη Vespa Piaggio, αλλά που έδειχνε να μην τον ενδιαφέρει και επίσης έδειχνε να μη το συγκινούν οι θηριώδεις Harley Davidson που ήταν τότε της μόδας και είχαν κατακλύσει το νησί, σε σημείο που η μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ να δηλώσει πως, “σε εκείνο το νησί υπάρχει ο μεγαλύτερος κατά κεφαλή αριθμός μοτοσυκλετών μας στην Υφήλιο”!

Ο 24χρονος Μανώλης, καβάλα στη ταλαίπωρη Vespa του, περιφέρονταν από μπαράκι σε μπαράκι και από παρέα σε παρέα, χωρίς να δείχνει πως τον συγκινούν τα “καταναλωτικά αγαθά της αστικής Δημοκρατίας”, όπως ο ίδιος δήλωνε, προκαλώντας το θαυμασμό και σεβασμό της ομηγύρεως.

Το μοναδικό ελάττωμα του Μανώλη του ασυμβίβαστου, ήταν η γνωστή σε όλους απλυσιά του!

Απλυσιά, που έκανε ένα ζευγάρι από την παρέα να τον παρακαλέσει να πάει και να κάνει κανά ντους στο μπάνιο του σπιτιού τους, σε μία επίσκεψη που τους έκανε ο Μανώλης ο ασυμβίβαστος!

Πολλές φορές στη ζωή μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με απογοητεύεις.

Ιδίως στα νεανικά μας χρόνια, όπου ο ενθουσιασμός και η απογοήτευση, εναλλάσσονται από τη μία μέρα στην άλλη!

Εκείνο το βράδυ έξω απο το κινηματογράφο, ήταν η στιγμή που μία ρωγμή φάνηκε στη πανοπλία του ασυμβίβαστου που με τόση φροντίδα φρόντιζε να καλλιεργεί και να προβάλλει ο Μανώλης..

Εκείνο το βράδυ, ξαφνιάστηκες όταν είδες το Μανώλη να φτάνει στο σινεμά, όχι με τη γνωστή σε όλους Vespa του, αλλά με μία ολοκαίνουργια Husqvarna!

“Τι έγινε ρε Μανώλη; Ποιανού είναι το εργαλείο;!” ρωτάς εντυπωσιασμένος!

Η απάντηση σε αιφνιδιάζει, σα σφαλιάρα που έρχεται από το πουθενά!

“Δική μου είναι. Μόλις πριν λίγες μέρες πήγαμε με τη μαμά μου στην αντιπροσωπεία, δώσαμε την προκαταβολή, κανονίσαμε τις δόσεις και την πήρα!”, σου λέει όλο καμάρι!

Μυριάδες καμπανάκια ήχησαν μέσα στο μυαλό σου!

Καμπανάκια με ερωτήματα!

Ερωτήματα, που όσο καιρό γνωρίζεις το Μανώλη τον….. ασυμβίβαστο, δεν είχες θέσει!

Όπως, για το που μένει ο Μανώλης, που απεχθάνεται το Αστικό Κράτος και τους θεσμούς του!

Όπως, για το πως ζει ο Μανώλης. Που δουλεύει δηλαδή και μπορεί να πληρώνει τις βενζίνες και τα ποτά του, για να κάνει και τις κουλτουριάρικες συζητήσεις του!

Οι απαντήσεις στα πάρα πάνω ερωτήματα, δεν έρχονται από τον ίδιο, αλλά από τη Μαρία, που είναι γειτόνισσα του και γνωρίζονται από τα γεννοφάσκια τους!

Ναι! Τελικά είναι όπως το υποψιάστηκες!

Ο Μανώλης, ο ασυμβίβαστος κουλτουριάρης, είναι παιδί της μαμάς του!

Ζει με τους γονείς του και τα έξοδα του καλύπτονται από το χαρτζιλίκι που του δίνει η μαμά, κρυφά από τον πατέρα του, ο οποίος αγανακτεί με τον ακαμάτη και ρέμπελο γιό του που ακόμα δεν έχει δουλέψει ούτε μία μέρα στη ζωή του!

Τέλος πάντων, τα χρόνια πέρασαν και η περίοδος των νεανικών σου χρόνων στο νησί, είναι πλέον μερικές δεκαετίες πίσω.

Που και που, βρίσκεστε μερικοί φίλοι από εκείνη την εποχή και τα λέτε.

Κάποια στιγμή, η κουβέντα φτάνει στον Μανώλη.

“Ρε, θυμάστε εκείνο το παιδί; Εκείνο το βρωμύλο, που τον παρακαλάγαμε να κάνει κανά μπάνιο. Που ήταν όλο κουλτούρα και ιδεολογία; Το Μανώλη ρε παιδιά;! Τι να απέγινε εκείνη η ψυχή;!”

Τα βλέμματα στράφηκαν στη Μαρία. Εκείνη τη παλιά του γειτόνισσα.

Μαθαίνετε πως, ο Μανώλης είναι διορισμένος στην Πυροσβεστική!

Ο Μανώλης, ο άνθρωπος που έβγαζε πύρινους λόγους κατά της αστικής δημοκρατίας, υπηρέτης και γρανάζι ενός εκ των θεσμών της!

Μαθαίνετε επίσης πως, ο Μανώλης διορίστηκε στην Πυροσβεστική, την περίοδο που του πήραν τη μηχανη. Εκείνη την εντυπωσιακή Husqvarna.

Η μηχανή, ήταν το κίνητρο που του έδωσε ο πατέρας του, για να τον πείσει να σοβαρευτεί και να βρει μια δουλειά. Ο μπαμπάς του είχε μέσο στην Πυροσβεστική και διόρισε εκεί το Μανώλη και το “τυράκι” που του πέταξε, ήταν η Husqvarna!

Μαθαίνεις επίσης, πως αν είχες μείνει λίγο ακόμα στο νησί, λίγες μόνο μέρες ακόμα, θα έβλεπες κάτι ασυνήθιστο!

Θα έβλεπες το Μανώλη, κοντοκουρεμένο, χωρίς τη λιγδιασμένη από την απλυσιά αφάνα του και ντυμένο με “αστικού τύπου ενδυμασία”, όπως ο ίδιος ειρωνικά χαρακτήριζε τα υφασμάτινα παντελόνια και καλοσιδερωμένα πουκάμισα!

Θα τον έβλεπες ακόμα και να θαυμάζει τον εαυτό του στους καθρέπτες καταστημάτων και Δημοσίων Υπηρεσιών που πήγαινε για να φτιάξει τα χαρτιά του διορισμού του.

Στο τέλος, η Μαρία πνίγοντας ένα γέλιο, μιάς και η παρέα γελάει με το δήθεν ασυμβίβαστο του Μανώλη, σας λέει τη μεγάλη είδηση!

Πως ο Μανώλης, φτιάχνει τα χαρτιά του για να πάρει σύνταξη!

Όλοι σας κάνατε εικόνα το Μανώλη να κουνά το δάχτυλο σε κανά πιτσιρικά, προσπαθώντας να τον επαναφέρει σε τάξη!

Εκείνη η μάζωξη των φίλων από τα παλιά, τελείωσε με τρανταχτά γέλια!

Μπα σε καλό μας!..