O EL GRECO 

O Έλληνας Ζωγράφος του Θεού 

To ως άνω θησαυροφυλάκιο με τον γενικό τίτλο EL GRECO-Ο Έλληνας είναι ένα αριστούργημα πέρα και μέσα από τον χρόνο. Σε τούτο συντέλεσαν καταρχάς ο δημιουργός ο αθάνατος, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο γνωστός ζωγράφος ανά τους αιώνες ο EL GRECO ο Έλληνας. Παιδί της λεβεντογέννας Κρήτης. Τούτο το θησαυροφυλάκιο- έργο σκηνοθέτησε και του έδωσε ψυχή ο γνωστός και εξαίρετος Γιάννης Σμαραγδής δίνοντας με την τέχνη του χρώμα και ψυχή. Τούτο το έργο-βιβλίο γραφής και αναψηλάφησης με τον απλό λόγο του θαυμάσιου λαμπερού συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη μας ξεναγεί από την αρχαιότητα στην ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό του κόσμου. 

Παίρνουμε γνώση και φως από το κείμενο του συγγραφέα. Τούτο το μοναδικό έργο, corpus και σώμα δίνει στον άνθρωπο θεϊκή δύναμη που διέπει το νου μας και τις πράξεις μας. Αυτή τη δύναμη θα λάβει κι όποιος έχει την τύχη να το διαβάσει.

Κατά την γνώμη μου καλό θα ήταν να γίνει γνωστό γιατί εδώ θίγονται θέματα παγκόσμιας εμβέλειας γύρω από τα δρώμενα της σημερινής ανθρωπότητας. Αποτελεί στολίδι και μάθηση για πράγματα που ως μαθητές τα έχουμε ακούσει αλλά προφανώς μας διαφεύγουν και είναι τόσο χρήσιμα. 

Συνοψίζοντας λοιπόν την αναφορά μου στο έργο του εκλεκτού συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη των 647 σελίδων, για μένα θησαυροφυλάκιο, και για όσους έχουν την τύχη να διαβάσουν το βιβλίο και φυσικά να δουν την υπέροχη ταινία του φωτισμένου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. 

Κατά αρχάς ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη όπου άρχισε να ζωγραφίζει. Το ταλέντο του έγινε γρήγορα φανερό και έφυγε από την Κρήτη και πήγε στην Βενετία. Εκεί συνάντησε τον μεγάλο ζωγράφο Τιτσιάνο ασπάστηκε τον καθολικισμό, ζωγράφισε πολλά έργα αναφέρω στην τύχη: «την εκδίωξη των εμπόρων από τον Ναό, Ευαγγελισμός, Σταύρωση, Αποκαθήλωση, Αποκάλυψη».

Έργα μεγαλειώδη και αθάνατα που μας οδηγούν στο θεό και γενικά γίνεται λόγος για το αρχαίο (παμπάλαιο φως) από όπου ξεκίνησε ο πολιτισμός του ανθρώπου με όλα όσα συνεπάγεται. 

Πρέπει ακόμα έτσι όπως διάβασα το βιβλίο και μαγευτικά έμαθα πολλά σαν ν’ έβλεπα τις μορφές των έργων και σαν ν’ άκουγα εμπνεόμενη από την ξεχωριστή συμπαντική μουσική του αείμνηστου Βαγγέλη Παπαθανασίου, πραγματικά αυτή η μουσική δεμένη αρμονικά στο όλο έργο είναι το κάτι άλλο με την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού-Θεού μας αποκαλύπτεται το Πανάγιο κρυπτό φως της ζωής. 

Εδώ είναι η Βίβλος, τα Ευαγγέλια και ο αγώνας των αντιθέτων. Πολλή σπουδαίο επειδή μέσω αυτού του αγώνα γίνεται η ανύψωση της ψυχής με σκοπό την ενότητα με τον θεό. Όσα και να πω είναι πολύ λίγα το έργο EL GRECO έχει διδάγματα του καλού και του κακού το δένδρο της ζωής που τόσο το έχουμε ανάγκη όλοι μας στην εποχή που ζούμε. Τελικά ο EL GRECO διάσημος πλέον κατέληξε στην Ισπανία πέρασε από Ιερά Εξέταση και αθωώθηκε. Εξέχουσα η έκφραση «το τρίγωνο του Ηρακλείου» «ο ομφαλός της γης», «το μαγικό τετράγωνο του Ηλίου». Κατάπληξη μου έκανε τελειώνοντας «το πρώτο και το τελευταίο μυστήριο», «Άλφα και Ωμέγα» σελ 461 έργο του συγγραφέως Μίμη Τσακωνιάτη Επίτευγμα σπουδαίο όπου χρησιμοποιεί τον Πυθαγόρα με: 

(532=ΑΛΦΑ

849=ΩΜΕΓΑ

1415=Ο ΘΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ) 

(Ο Ομφαλός του Σύμπαντος) 

Παρουσίαση Κριτική στην Εφημερίδα Γνώμη των Πατρών 

Για το βιβλίο του Συγγραφέα Μίμη  Τσακωνιάτη

Από την Κ Θεοδώρα Μαρούδα Ανεστοπούλου

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Τουρισμού