#illusionskiller Γιώργος Παρασκευόπουλος
Μεγάλη γιορτή έρχεται!
Γιορτάζει ο Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας και πολλά, αν όχι τα περισσότερα πολεμικά αεροδρόμια της χώρας είναι ανοιχτά για το κοινό.
Εθιμοτυπικά, ορισμένα πολεμικά αεροπλάνα κάνουν πτήσεις, επιδυκνείοντας, ορισμένα από αυτά, τις πτητικές τους αρετές..
Ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος αυτών των ημερών βρίσκεται στο Μετρό της Πλατείας Συντάγματος.
Εκεί, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν στήσει μία έκθεση, στην οποία τα εκθέματα αφηγούνται την ιστορία του Όπλου στην Ελλάδα, περιγράφοντας την απαρχή, το παρελθόν το παρόν και το μέλλον αυτής!
Η μεγάλη ατραξιόν όμως της έκθεσης, είναι οι εξομοιωτές πτήσης!
Δύο κανονικότατοι εξομοιωτές πτήσης, που αναπαριστούν με ακρίβεια το πιλοτήριο ενός σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους!
Εκεί, σε αυτούς τους εξομοιωτές κάθονται με τη σειρά επισκέπτες της έκθεσης και υπό την καθοδήγηση στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας παίρνουν μία μικρή γεύση από το τι σημαίνει να πιλοτάρεις ένα σύγχρονο μαχητικό αεροπλάνο!
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κάθονται στον εξομοιωτή, είναι έφηβοι που τους γοητεύει η πτήση!
Τα στελέχη, είναι πάνω από το κεφάλι τους και βοηθούν τους έφηβους επίδοξους πιλότους με τα διάφορα κουμπιά και χειριστήρια!
Διακριτικά, επιλέγουν για να κάτσουν στον εξομοιωτή τέτοια, νεαρά άτομα. Ένας από τους σκοπούς της έκθεσης, ο κυριότερος σκοπός, είναι να προσελκύσει νέους στο επάγγελμα του ιπτάμενου Φύλακα Άγγελου της Πατρίδας.
Σε έναν άλλο χώρο της έκθεσης, υπάρχουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Τα γνωστά VRH. Τα φοράς και είναι σα να βρίσκεσαι στον αέρα!
Εκεί είναι που παρατηρείς μία όμορφη εικόνα!
Ένα παιδί, ένα αγοράκι όχι πάνω από πέντε – έξι ετών, κάθεται σε ένα από τα καθίσματα του χώρου και φοράει ένα υπερμεγέθες σε σχέση με το κεφαλάκι του VRH.
Είναι όμως φανερό από τις υπόλοιπες κινήσεις του σώματος του πως η εμπειρία τον έχει συνεπάρει!
Δίπλα του, βοηθός στην εμπειρία με το VRH στέκεται ένας νεαρός, όχι πάνω από 20 – 2 ετών με στολή της Πολεμικής Αεροπορίας, ίσως φοιτητής της Σχολής Ικάρων.
Ο νεαρός αεροπόρος φροντίζει έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εμπειρία του μικρού, ταρακουνώντας το κάθισμα και στριφογυρνώντας το, προκειμένου ο μικρούλης να νιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την “αεροπορική” του εμπειρία!
Εκεί είναι και ο μπαμπάς του μικρού, που κοιτάει το γιό του με καμάρι και έκδηλη αγάπη!
Όταν φτάνει η ώρα να τελειώσει το “παιχνίδι”, ο νεαρός αεροπόρος αφαιρεί με προσοχή τα γυαλιά από το μικρό, ο οποίος ξετρελαμένος από την εμπειρία που μόλις είχε, σπεύδει στο μπαμπά του!
Ο μπαμπάς σκύβει και κάτι του ψιθυρίζει στο αυτί.
Τότε ο μικρός γυρνά προς το νεαρό αεροπόρο και του λέει δυνατά, “ευχαριστώ πολύ!”.
Ο νεαρός αεροπόρος που ήδη εξυπηρετεί άλλο επισκέπτη, του κάνει νεύμα με ένα χαμόγελο.
Μπαμπάς και μικρός απομακρύνονται για να χαζέψουν και άλλο την έκθεση που θα βρίσκεται εκεί για ελάχιστες μόνο μέρες..
Παρατηρείς τη σκηνή και δε μπορείς να μη θυμηθείς ένα ανάλογο περιστατικό που συνέβη λίγες εβδομάδες πριν.
Τότε βρισκόσουν στην ουρά μαζί με άλλους, περιμένοντας να έρθει η σειρά σου για να εξυπηρετηθείς.
Παραδίπλα ήταν και ένας μπαμπάς με το κοριτσάκι του, που δεν ήταν πάνω από 3 χρονών.
Το κοριτσάκι ήταν πανέμορφο και χαριτωμένο, πράγμα που τράβηξε την προσοχή όλων των παριστάμενων.
Τράβηξε και τη προσοχή του υπευθύνου του καταστήματος, ο οποίος το πλησίασε μιλώντας του όπως μιλάμε σε ένα μικρό παιδάκι.
Τέλος ο υπεύθυνος, προσέφερε στη μικρή ένα γλυφιτζούρι!
Το κοριτσάκι άρπαξε με χαρά και λαχτάρα τη ζαχαρωτή λιχουδιά, προσφέροντας ένα αυθόρμητο και ολόφωτο χαμόγελο στον άνθρωπο που της το προσέφερε!
Όλοι σας που βρισκόσασταν εκεί, περιμένατε από το κοριτσάκι να πει “ευχαριστώ”.
Περιμένατε, αλλά τίποτα.
Περίμενε και ο υπεύθυνος του καταστήματος, ο κομιστής του ζαχαρωτού, αλλά τίποτα!
Ούτε όταν το κοριτσάκι στράφηκε στο μπαμπά του για να βγάλει τη ζελατίνα.
Ο μπαμπάς της, τελείως αδιάφορος και ανέκφραστος και βαριεστημένος, έπιασε να βγάζει τη ζελατίνα.
Δεν είπε τίποτα στη κόρη του! Καμία απολύτως παρότρυνση να ευχαριστήσει τον καλό κύριο για το δωράκι που της έκανε!
Το βλέμμα σου έπεσε σε μερικές επικριτικές ματιές παρευρισκομένων, που και αυτοί επεσήμαναν την εκούσια αγένεια της μικρούλας. Δε φταίει αυτή όμως..
Το γαϊδούρι που έχει για πατέρα φταίει!
Αυτός ο άνθρωπος που διαπαιδαγωγεί και μεγαλώνει ένα εν δυνάμει γαϊδούρι, καθ εικόνα και ομοίωση!
Κάνεις εικόνα το κοριτσάκι να μεγαλώνει και να γίνεται μία όμορφη κοπέλα.
Όμορφη, αλλά μάλλον χωρίς τρόπους, μιάς και ουδείς από αυτούς που έπρεπε δεν ασχολήθηκαν για να τη μάθουν.
Θα είναι άραγε ελκυστική;
Είναι η αγένεια ένας παράγων για να αλλοιώσει ή ακόμα και να καταστρέψει τη γοητεία του ατόμου;
Δύο παιδιά.
Δύο διαφορετικοί γονείς, δύο διαφορετικοί τρόποι διαπαιδαγώγησης.
Κάνεις εικόνα το κορίτσι να μεγαλώνει και να καταλήγει μία όμορφη αλλά αγενής γυναίκα.
Κάνεις εικόνα το αγοράκι στην έκθεση, να μεγαλώνει και να είναι ένας ευγενής και με ωραίους τρόπους άντρας.
Ποιός από τους δύο θα είναι ο γοητευτικός;
Άλλωστε η συμπεριφορά τους διαμορφώνεται από την…. κούνια!