#illusionskiller Γιώργος Παρασκευόπουλος

Ο νεαρός δικηγόρος μόλις έχει φύγει από το γραφείο σου.

Τον παρατηρείς ενώ απομακρύνεται και δε μπορείς να μη τον θαυμάσεις.

Εκτός από ωραίο παιδί, είναι και γενικά ωραία παρουσία.

Καλοντυμένος και περιποιημένος, με ωραίους ήρεμους τρόπους, ευγενικός αλλά και ευθύς.

Στην επαγγελματική κουβέντα που είχατε προ ολίγου, διεπίστωσες πως είναι και διαβασμένος. “Ξέρει γράμματα”, όπως λένε στο σινάφι σας!

Δε θα σε εκθέσει δηλαδή με την άγνοια του.

Όσο δε για τις συναλλαγές του, για άλλη μία φορά έδειξε την ίδια ακεραιότητα με την πρώτη φορά που γνωριστήκατε και ξεκινήσατε τη συνεργασία σας.

Άψογος!

Ούτε μίζερα παζάρια, ούτε αναβολή στην αναβολή για να σε πληρώσει, ούτε γκρίνια, τίποτα! Πλήρωσε αμέσως αυτά που έπρεπε και προβλέπονται από το νόμο.

Μιά χαρά το παλικάρι! Μπράβο του!

Αυτά τα χαρακτηριστικά του περιγράφεις και στην αρκετά μεγαλύτερη συνάδελφό σου, που βρίσκεται στο επάγγελμα καμιά δεκαπενταετία πριν από εσένα.

Της περιγράφεις έναν σωστό και άρτιο επαγγελματία.

Δίνεις λίγη περισσότερη έμφαση στη μεταξύ σας συναλλαγή. Επισημαίνεις το πόσο σωστός είναι με τα μεταξύ σας οικονομικά.

Επισημαίνεις πως είναι νέος στο επάγγελμα ο συγκεκριμένος δικηγόρος και καλό θα είναι να τον στηρίξουμε.

Τότε είναι που ακούς τη γειοτική παρατήρηση από τη γηραιότερη συνάδελφο σου!

“Που θα πάει. Θα μάθει και αυτός”..

Θυμώνεις με την απαξιωτική παρατήρηση της γραίας συναδέλφου!

Μα τι εννοείς;! Πως, θα γίνει και αυτός μαλάκας όπως πολλοί συνάδελφοι του; Πως θα αρχίσει τις δικηγορίστικες χειριστικές συμπεριφορές του “αύριο, “μεθαύριο, “κόψε κάτι”, ή θα αρχίσει να πιέζει τα όρια της νομιμότητας, πιέζοντας τους συνεργάτες του, σαν εσένα, να κινηθούν στα όρια της παρανομίας προκειμένου να ικανοποιήσει τους πελάτες του;

Άσε που ένα πράγμα που σου έκανε όμορφη εντύπωση στο νεαρό δικηγόρο ήταν η ήρεμη συμπεριφορά του και η εν γένει ευγένεια του.

“Θα μάθει και αυτός”, ξαναλέει η παλιά συνάδελφος..

Η συνεργασία σας με τον συγκεκριμένο δικηγόρο δεν έμελλε να τελεσφορήσει. Λίγο αργότερα και αφού είχατε κάνει μερικές δουλειές μαζί στις οποίες επεδείκνυε πάντα την ίδια άψογη συμπεριφορά, πήγε σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο το οποίο είχε διαφορετικούς εξωτερικούς συνεργάτες.

Για μερικά χρόνια δεν είχατε κανενός είδους επαφή.

Σιγά σιγά, η ανάμνηση του άψογου επαγγελματία που για λίγο είχες τη χαρά να συνεργαστείς, θάμπωσε από τη καθημερινότητα συνεργατών δικηγόρων που, ως συνήθως, τρέχουν αλλόφρονες με φωνές, βρισιές και ουρλιαχτά να κάνουν τις δουλειές τους.

Σχεδόν κάθε φορά που έρχεται η ώρα της πληρωμής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σου, συνήθως “έπρεπε” να πέσει μουρμούρα από πλευράς τους, ενδεχομένως λόγω κεκτημένης ταχύτητας των χειριστικών συμπεριφορών τους..

Θα’χαν δε θα’χαν περάσει πέντε χρόνια, όταν πήγες για μία δουλειά στα Δικαστήρια. Συναντήθηκες με ένα δικηγόρο για μια δουλειά.

Στο φεύγα, το μάτι σου έπεσε σε κάτι που σου φάνηκε αλλόκοτα οικείο. Σα κάτι να σου θυμίζει εκείνος ο δικηγόρος που μιλάει, ή μάλλον ουρλιάζει στο κινητό του!

Σου πήρε μερικά δευτερόλεπτα για να συντονιστείς και κυρίως, για να αποδεχτείς τη σκληρή πραγματικότητα η οποία διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια σου!

Ο αλλόφρον δικηγόρος ήταν εκείνος ο φέρελπις νεαρός!

Τα τραβηγμένα του χαρακτηριστικά, αμυδρά μόνο θύμιζαν εκείνο τον όμορφο νεαρό με την ήρεμη φυσιογνωμία.

Όσο για τους ευγενικούς του τρόπους και ομιλία, κυρίως αυτή, εκείνη την ώρα ήταν σίγουρα σε αναστολή. “σε αναστολή” γιατί δεν ήθελες να παραδεχτείς πως απλά, είχαν χαθεί..

Καταλαβαίνει πως κάποιος στέκεται και τον παρατηρεί. Εσύ είσαι αυτός ο κάποιος. Σε κοιτά με περιέργεια και σε αναγνωρίζει! Μόλις τελειώνει τη συνομιλία του στο τηλέφωνο, σπεύδει να σε χαιρετήσει εγκάρδια!

Σε παίρνει παραμάζωμα με τη φόρα που έχει πάρει!!

Οι κινήσεις του είναι γρήγορες, κοφτές, σχεδόν βίαιες! Το ίδιο και η άλλοτε ήρεμη ομιλία του!

Σου λέει πως θα σου τηλεφωνήσει μήπως και μπορέσει και ξανασυνεργαστείτε.

“Θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες” σου λέει και σε κοιτάει με νόημα. Με τη χαρακτηριστικά χειριστική συμπεριφορά που τόσα χρόνια έχεις μάθει να αναγνωρίζεις..

Τελικά, όντως!

Έμαθε και αυτός..