από την Λίλιαν Σίμου.

Κυριακή των Βαΐων, μία σημαντική ημέρα της Χριστιανοσύνης, συνδεδεμένη με τα βάγια, δηλαδή τα κλαδιά του δέντρου Φοίνικα.

Γιατί επελέγη το συγκεκριμένο φυτό για την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ;

Οι φοίνικες είναι μερικά από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα φυτά στον κόσμο. Συνήθως συνδέονται με όμορφα τροπικά νησιά, ήταν σημαντικοί σε πολλούς πολιτισμούς σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Στην πορεία των αιώνων, συνδέθηκαν με πολλές θρησκείες και τελετουργίες, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού, του Μουσουλμανισμού και του Ιουδαϊσμού.

Συμβολισμός

-Οι φοίνικες συμβολίζουν την αφθονία, την αιώνια ζωή, τη γονιμότητα, την καλή τύχη, την ανάπτυξη, τη μακροζωία, τη δικαιοσύνη, τη δόξα, τη νίκη και τη σοφία.

Βοτανολογικά, οι φοίνικες είναι μια ομάδα περίπου 200  κατηγοριών  που σχηματίζουν μια μεγάλη οικογένεια φυτών που ονομάζονται Arecaceae. Υπάρχουν τουλάχιστον 2500 αναγνωρισμένα είδη φοινίκων. Το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα φοίνικα είναι τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων ετών.

Γνωστοί χάρη στα ιδιαίτερα σχήματα των φύλλων τους, που μοιάζουν με βεντάλιες. Κάθε φύλλο μπορεί να περιέχει έως και 50 φύλλα σε σχήμα λόγχης. Οι φοίνικες παράγουν κίτρινα ή λευκά λουλούδια και σαρκώδεις στρογγυλούς καρπούς που συνήθως περιέχουν έναν μόνο σπόρο.

Τα περισσότερα είδη φοινίκων αναπτύσσονται μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες. Μερικά από τα μεγαλύτερα είδη φοινίκων μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγάλο ύψος. Οι μικρότεροι τύποι φοινίκων μπορούν να καλλιεργηθούν ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Οι περιοχές που συναντώνται, είναι τα  τροπικά ή υποτροπικά μέρη. Ευδοκιμούν σε διάφορους βιότοπους, από τροπικά δάση έως ερήμους. Η μεγαλύτερη ποικιλία φοινίκων συγκεντρώνεται στην Καραϊβική, τη Νότια Αμερική, τη Νότια Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού. Φοίνικες βρίσκονται επίσης στις ακτές της Μεσογείου και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ετυμολογική σημασία στην αγγλική γλώσσα “Palm tree”.

Οι φοίνικες πήραν το όνομά τους λόγω της όψης που μοιάζει με μία παλάμη το σχήμα των φύλλων τους, με τα φυλλαράκια να μοιάζουν με δάχτυλα. Το επιστημονικό όνομα Arecaceae προέρχεται από το γένος Areca – μια από τις πιο κοινές ομάδες φοινίκων. Arecaceae σημαίνει «μοιάζω με καρύδι αρέκα» – αναφερόμενος στους καρπούς των φοινίκων αρέκας.

Το νόημα, ο συμβολισμός και η πολιτιστική σημασία των φοινίκων

Μύθοι και Λαογραφία που σχετίζονται με τον Φοίνικα

Καθώς αναπτύχθηκαν κυρίως σε μέρη ηλιόλουστα, όπως η Καραϊβική, η Μεσόγειος και ο Ειρηνικός, οι φοίνικες συνδέονται στενά με τον ήλιο. Ο ήλιος συνδέεται συμβολικά συχνά ηγεμονικές μορφές, όπως βασιλιάδες ή  θεούς σε πολλούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

Επειδή μπορούν να παράγουν καρπούς, οι φοίνικες συνδέονται με την αφθονία και την ευημερία.

Φοίνικες στην Αρχαία Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη

Πολλές αρχαίες θρησκείες και πολιτισμοί της Μεσοποταμίας χρησιμοποιούσαν τον φοίνικα ως σύμβολο για διάφορες θεότητες. Ο φοίνικας συνδέθηκε συχνά με την Ιστάρ, μια από τις σημαντικές θεές που αντιπροσώπευαν τη γονιμότητα, την αγάπη και τον πόλεμο.

Οι Ασσύριοι πίστευαν ότι ο φοίνικας ήταν το «Ιερό Δέντρο», με το φύλλωμα να αντιπροσωπεύει τον ουρανό και τον κορμό να αντιπροσωπεύει τη γη. Οι φοίνικες δίπλα σε ποτάμια θεωρούνταν σύμβολα της αιώνιας ζωής και της αθανασίας.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνέδεαν τους φοίνικες με τη μακροζωία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο Αιγύπτιος θεός Χου πίστευαν ότι αντιπροσώπευε την αιωνιότητα και συχνά κρατούσε κλαδιά φοίνικα στα χέρια του. Κατά τη διάρκεια των νεκρικών πομπών, οι Αιγύπτιοι μετέφεραν φύλλα φοίνικα ως σύμβολο της αιώνιας ζωής.

Οι φοίνικες έλαβαν επίσης μια σειρά σημασιών στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο φοίνικας θεωρήθηκε ως ένα από τα ιερά σύμβολα του Απόλλωνα, ο οποίος γεννήθηκε κάτω από έναν φοίνικα. Τα φύλλα φοίνικα θεωρούνταν επίσης σύμβολα της Νίκης, της θεάς της νίκης στον αθλητισμό ή τον πόλεμο. Μετά το 400 π.Χ., κλαδιά φοίνικα δίνονταν σε αθλητές που κέρδιζαν αγώνες, αποτελώντας σύμβολο θριάμβου.

Οι Ρωμαίοι συνέδεσαν επίσης τους φοίνικες με τη νίκη, απονέμοντας κλαδιά φοίνικα σε νικητές αθλητές ή μονομάχους. Το toga palmata ήταν ένα ειδικό τόγκα διακοσμημένο με σύμβολα φοίνικα που προοριζόταν μόνο για στρατηγούς που γιόρταζαν έναν δεύτερο θρίαμβο. Καθώς η θριαμβευτική πομπή αντιπροσώπευε τον νικητή στρατηγό να καταθέτει τα όπλα του, οι φοίνικες συνδέθηκαν με την ειρήνη μετά τη νίκη.

Στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, κλαδιά φοίνικα δίνονταν σε νικητές αθλητές ή μονομάχους.

Φοίνικες στον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ

Οι φοίνικες έγιναν ισχυρά σύμβολα για καθεμία από τις τρεις μεγάλες θρησκείες: Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό και Ισλάμ.

Στον Ιουδαϊσμό, οι φοίνικες συνδέονται με την αφθονία και την ειρήνη. Η χουρμαδιά (Phoenix dactylifera) είναι ένα από τα Τέσσερα Είδη που συνδέονται με την εβραϊκή γιορτή του Σουκότ. Στην Καμπάλα, μια από τις μεγαλύτερες σχολές του εβραϊκού μυστικισμού, οι φοίνικες μπορεί να αντιπροσωπεύουν το Δέντρο της Ζωής.

Στον Χριστιανισμό, τα κλαδιά φοίνικα αντιπροσωπεύουν τη νίκη των πιστών επί των τριών «εχθρών της ψυχής». Αυτοί οι τρεις εχθροί είναι οι πειρασμοί του κόσμου, της σάρκας και του Διαβόλου. Υπάρχει επίσης  σχέση μεταξύ φοινίκων και δικαιοσύνης.

Οι φοίνικες συμβολίζουν επίσης τη νικηφόρα είσοδο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, η οποία γιορτάζεται την Κυριακή των Βαΐων. Σύμφωνα με την παράδοση, τα πλήθη πέταξαν κλαδιά φοίνικα στο δρόμο μπροστά από τον Ιησού καθώς έμπαινε στην πόλη. Η Ανάστασή Του θα γινόταν μια εβδομάδα αργότερα.

Στο Ισλάμ και σε όλη τη Μέση Ανατολή, οι φοίνικες συνδέονται με τη φιλοξενία, την ευημερία και την ανάπαυση. Αν κάποιος συναντήσει μια όαση της ερήμου που περιβάλλεται από φοίνικες, το νερό θεωρείται δώρο από τον Αλλάχ.

Οι φοίνικες συνδέονται επίσης με τον προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έχτισε το σπίτι του χρησιμοποιώντας φοίνικες. Ο Μωάμεθ δημιούργησε επίσης το πρώτο τζαμί τοποθετώντας μια στέγη πάνω από μερικούς φοίνικες. Οι πρώτες μουσουλμανικές εκκλήσεις για προσευχή προήλθαν από κάποιον που σκαρφάλωσε σε έναν φοίνικα, ο οποίος ενέπνευσε τον μιναρέ.

Φοίνικες στο Φενγκ Σούι

Πολλά είδη φοίνικα που καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου είναι εξαιρετικά για το φενγκ σούι, ειδικά οι φοίνικες areca. Λέγεται πως βοηθούν στη διάλυση της αρνητικής ενέργειας και προσελκύουν θετική ενέργεια λόγω των μεγάλων, μαλακών φύλλων τους. Πολλοί φοίνικες βοηθούν επίσης στον καθαρισμό του αέρα, αφαιρώντας τις επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις.

Όπως και άλλα φυτά, οι φοίνικες συνδέονται με το στοιχείο του ξύλου. Σύμφωνα με τον χάρτη Bagua, το στοιχείο του ξύλου είναι πιο δυνατό στα ανατολικά και νοτιοανατολικά μέρη του σπιτιού σας. Τοποθετώντας φοίνικες σε αυτές τις περιοχές, μπορείτε να βελτιώσετε την ενέργεια γύρω από την οικογένειά σας ή την ευημερία σας.

Λόγω της ικανότητάς τους να καλλιεργούν θετική ενέργεια, οι φοίνικες όπως οι φοίνικες areca συνδέονται επίσης με την καλή τύχη.

Φοίνικες στη βικτωριανή γλώσσα των λουλουδιών

Οι βικτωριανοί συνέδεσαν πολλά φυτά με κρυφές έννοιες, κάτι που αναφέρεται συχνά ως γλώσσα των φυτών και των λουλουδιών. Σ’ αυτό το συμβολικό σύστημα, οι φοίνικες συνδέονταν με την επιτυχία και τη νίκη, ιδιαίτερα ενάντια στις αντιξοότητες.

Συμπερασματικά, κατανοούμε ότι πρόκειται για εμβληματικά φυτά με ισχυρό νόημα και συμβολισμό για χιλιάδες χρόνια.

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr

στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q