Πανέµορφη, ταλαντούχα και χαρισµατική, η Κατρίν είναι η µαµά για τα δυο της κορίτσια που τη λατρεύουν, όπως τα λατρεύει κι εκείνη, µια λατρεία χωρίς όρια. Η µαµά είναι σε όλα υπερβολική, καπνίζει και πίνει υπερβολικά, οδηγεί µε υπερβολική ταχύτητα, αγαπάει και ζει καθ’ υπερβολήν κι αυτό δεν είναι ανώδυνο, ούτε για την ίδια ούτε για τους γύρω της. Η Κατρίν, που έχει περάσει από µια εξαιρετικά τραυµατική παιδική και εφηβική ηλικία, αποκτά δύο κόρες από τον δεύτερο γάµο της. Παντρεύεται για τρίτη φορά, στη συνέχεια καταρρέει και καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική. Τα δυο της κορίτσια περιµένουν την επιστροφή της, αν και ξέρουν πως η ζωή µε τη µαµά δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, πως µαζί της ζουν στιγµές εκστατικής ευτυχίας και απόλυτης ελευθερίας, τις οποίες διαδέχεται σχεδόν νοµοτελειακά η κατάβαση στην Κόλαση. Όµως εκείνες την αγαπούν πάνω απ’ όλα, η µαµά είναι η «βασίλισσά» τους και ορκίζονται ότι θα κάνουν τα πάντα για να την κρατήσουν στη ζωή.

Μέσα από µια αφήγηση πληθωρική και στοχαστική ταυτόχρονα, η Βιολαίν Ουισµάν καταθέτει ένα σπουδαίο αυτοβιογραφικό µυθιστόρηµα µε επίκεντρο τον «βίο και την πολιτεία» της Κατρίν, της «ανένταχτης βασίλισσας» που έζησε πέρα από το κατεστηµένο και τις συµβατικότητες ως το τέλος.

Η Βιολαίν Ουισµάν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1979 και ζει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Νέα Υόρκη. Διευθύνει τo Κέντρο Ανθρωπιστικών Εκδηλώσεων της Μουσικής Ακαδηµίας του Μπρούκλυν και έχει οργανώσει  καλλιτεχνικά φεστιβάλ στην πόλη. Το 2018 έκανε την εκθαµβωτική της είσοδο στον χώρο της πεζογραφίας µε το µυθιστόρηµά της Το βιβλίο της µητέρας αποσπώντας τα βραβεία Françoise Sagan και Marie Claire (2018) καθώς και το Prix littéraire ENS Paris-Saclay (2019). Η αγγλική έκδοση που κυκλοφόρησε το 2021 συγκαταλέχθηκε στη µακρά λίστα για το διεθνές βραβείο Booker του 2022 και την ίδια χρονιά συµπεριλήφθηκε στη λίστα των New York Times µε τα 100 πιο αξιόλογα βιβλία του έτους. Μεταφράστηκε επίσης στα γερµανικά, ισπανικά, ιταλικά και ολλανδικά.

Έγραψε ο Τύπος

«Ένα µαγνητικό πορτρέτο µιας δυναµικής και (αυτο)καταστροφικής γυναίκας, όπως τη φαντάζεται η κόρη που πιστεύει πως οφείλει η ίδια να τη σώσει. Η πρόζα της Ουισµάν ξεχειλίζει από την αδιαµφισβήτητη επιτακτικότητα και εξουσία της αγάπης, αποτίοντας, χωρίς να εξιδανικεύει, φόρο τιµής στη µητέρα. Το Βιβλίο της µητέρας είναι ταυτόχρονα µια πράξη ριζοσπαστικής ταύτισης µε τη µητέρα και ριζικής απελευθέρωσης. Ο τρόπος µε τον οποίο η Ουισµάν αφηγείται τη δική της ιστορία, τόσο ως νεαρού κοριτσιού όσο και ως συγγραφέα πλέον, έχει µεγάλη οµορφιά κι εξίσου µεγάλη γενναιότητα».

Le Monde

«Η Ουισµάν διαθέτει µια εξαιρετική αφηγηµατική δεινότητα, ξεδιπλώνει το αφηγηµατικό νήµα όπως ένας παραµυθάς σε µια συνάθροιση συνθέτοντας το καλειδοσκοπικό πορτρέτο της Κατρίν. Η ευαισθησία µε την οποία ψηλαφεί το οικογενειακό τραύµα κι αναδεικνύει τους δεσµούς αγάπης θα καθηλώσει τους αναγνώστες».

Publisher’s Weekly