Γράφει η @Άννα Μουσογιάννη

Μια αέναη πάλη. Το καλό και το κακό κονταροχτυπιούνται ανά τους αιώνες. Κύκλοι που δεν έκλεισαν εμφανίζονται διαρκώς σε διαφορετική μορφή με σκοπό την ένωση. Το πάθος ανεξέλεγκτο χτυπάει αδυσώπητα τις καρδιές των εραστών και αποτελεί τροχοπέδη στην τελική τους ένωση. Κάθε κύκλος παραμένει ανοιχτός. Ένας φόνος τον αφήνει ανολοκλήρωτο. Θα καταφέρουν άραγε οι δίδυμες φλόγες να βρει η μια την άλλη και να ενωθούν; Να κλείσει ο κύκλος;

Ο Ντάνιελ όταν συναντάει την Κέντρα ξέρει ότι αυτή η συνάντηση δεν ήταν τυχαία. Οι ψυχές τους αναζητούσαν και αναγνώρισαν η μια την άλλη. Η ένωση επίπονη. Δε γίνεται εύκολα το ανόμοιο ένα. Τροχίζονται οι άκρες και λερώνονται με αίμα τα κορμιά των εραστών. Η ένωση έχει πόνο και απαιτεί υπομονή και επιμονή. Να περάσουν μέσα από τις συμπληγάδες και να βρεθούν στην άλλη όχθη.

Στο προσκήνιο ένας αιμοσταγής δολοφόνος προκαλεί τον Ντάνιελ για την τελική αναμέτρηση. Ένας μόνο πρέπει να μείνει. Ποιος θα είναι άραγε ο νικητής; Η χρήση του λύκου στο υπέροχο αυτό μυθιστόρημα συμβολική: ο λύκος παρόλο που προκαλεί φόβο είναι ένα από τα πιο πιστά ζώα και δεν υποτάσσεται.

Το μυθιστόρημα αυτό μας δείχνει τις δύο δυνάμεις που μάχονται με μανία η μια την άλλη. Στο τέλος μόνο ο ένας επικρατεί. Δεν είναι δυνατή η συνύπαρξη. Το καλό και το κακό. Το φως και το σκοτάδι. Ο Ντάνιελ και ο Ντέρικ. Ο Τιμωρός και ο Έκπτωτος. Το σκηνικό ανατριχιαστικό. Σκωτία, πύργοι, δάση, λίμνες. Το πάθος κόκκινο. Η αγάπη φωτεινή. Τα ένστικτα σκοτεινά. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η ομορφιά κρύβει σκληρότητα και η ειδεχθής όψη καλοσύνη. Η επιφάνεια δεν είναι τίποτα άλλο από αντανάκλαση. Για να δει κάποιος τι κρύβεται από πίσω πρέπει να τολμήσει να κάνει μια βουτιά στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

Το  «Άγριο Χάραμα» το νέο μυθιστόρημα της Ευαγγελίας Ευσταθίου από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ ήλθε για να μας μεταφέρει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Εκεί που η λογική και ο παραλογισμός συμμαχούν. Η φαντασία και η πραγματικότητα δημιουργούν ένα άλλο σύμπαν. Η ανοικείωση σε όλο της το μεγαλείο καθώς η συγγραφέας έντεχνα απομακρύνει τον αναγνώστη από την πραγματικότητα και το μεταφέρει σε αυτόν που δημιουργεί η πένα της και έπειτα τον επαναφέρει στην πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την πένα ως ένα μαγικό χαλί. Η σκιαγράφηση των ηρώων της αλλά και η περιγραφή του σκηνικού είναι δοσμένα με τέτοια λεπτομέρεια και γλαφυρότητα που προσδίδουν μια αληθοφάνεια στη διήγηση. Και ο αναγνώστης χάνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, γίνεται έρμαιο της αφήγησης. Αγωνιά μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο λόγος πυκνογραμμένος που ρέει, η γραφή είναι άλλοτε λυρική και άλλοτε απλή, για να μην αποσπά τον αναγνώστη από περιττά στολίδια, αλλά συνάμα και έντονη , τα σκηνικά συνεχώς εναλλάσσονται,  η ένταση αυξάνεται διαρκώς. Άρτια δομημένο κείμενο, σφιχτοδεμένη πλοκή χωρίς κενά και κινηματογραφική αφήγηση. Είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες. Πολλά μικρά κεφάλαια προκαλούν τον αναγνώστη να συνεχίσει το διάβασμα και να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο ούτε στιγμή ενώ οι 688 σελίδες φεύγουν χωρίς να το καταλάβει. Η συγγραφέας έχει βάλει ένα άτυπο στοίχημα να μην αφήσει τον αναγνώστη να πάρει ανάσα μέχρι την τελευταία λέξη. Ενώ την κανονική ροή της αφήγησης διακόπτουν έντεχνα διηγήσεις από το παρελθόν διατηρώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο.

Το «Άγριο Χάραμα» είναι ένα παζλ με πολλά διαφορετικά κομμάτια που όμως όλα ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν μια  ενιαία εικόνα.  Μια ιστορία αγάπης και συνάμα ένα αστυνομικό θρίλερ γεμίζουν την καρδιά μας με οξύμωρα συναισθήματα.

Καλή σας ανάγνωση…

A clouded dream on an earthly night
Hangs upon the crescent moon
A voiceless song in an ageless light
Sings at the coming dawn
Birds in flight are calling there
Where the heart moves the stones
It’s there that my heart is calling

All for, for the love of you