Ενώ ο κόσμος συνεχίζει να μετράει τις πληγές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και το Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει ήδη την Ευρώπη στα δυο, η ζωή του μικρού Ρόλαντ Μπέινς ανατρέπεται.

Δύο χιλιάδες μίλια μακριά από την προστατευτική αγάπη της μητέρας του, εσωτερικός σ’ ένα περίεργο οικοτροφείο, ευάλωτος και μοναχικός, προσελκύει το ενδιαφέρον της δασκάλας του πιάνου, Μίριαμ Κορνέλ. Η συνάντησή τους θ’ αφήσει ένα ανεπούλωτο τραύμα αλλά και την ανάμνηση μιας αγάπης που ποτέ δε θα ξεθωριάσει.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η Γερμανίδα γυναίκα του Ρόλαντ εξαφανίζεται αφήνοντάς τον μόνο με τον επτά μηνών γιο τους. Καθώς η ακτινοβολία από την έκρηξη του Τσερνόμπιλ εξαπλώνεται στην Ευρώπη, ο Ρόλαντ αρχίζει μια εναγώνια αναζήτηση για απαντήσεις που θα τον οδηγήσει στα βάθη της οικογενειακής του ιστορίας.

O Ίαν ΜακΓιούαν έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων (First Love, Last Rites και In Between the Sheets) και τα μυθιστορήματα Ο τσιμεντόκηπος (Γράμματα, 1982), Ξένοι στη Βενετία (Σέλας, 1991), Ο αθώος (Σέλας, 1993), Μαύρα σκυλιά (Σέλας, 1994), Έμμονη αγάπη (Νεφέλη, 1999), Σάββατο (Νεφέλη, 2006), Εξιλέωση (Νεφέλη, 2008), Στην ακτή (Εκδόσεις Πατάκη, 2007), Solar (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Χαμένο παιδί (Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Επιχείρηση Zάχαρη (Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Νόμος περί τέκνων (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), Καρυδότσουφλο (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), Μηχανές σαν κι εμένα (Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Η κατσαρίδα (Εκδόσεις Πατάκη, 2019). Το Άμστερνταμ (Νεφέλη, 1999, νέα, αναθεωρημένη έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2021) απέσπασε το βραβείο Booker το 1998.

«Στο βιβλίο αυτό, απ’ άκρη σ’ άκρη, ο ΜακΓιούαν δείχνει με σπαραχτικό τρόπο τους ήρωές του να αναμετριούνται με κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις φουρτούνες της προσωπικής τους ζωής. Κι αυτό είναι που συγκινεί βαθιά τον αναγνώστη».

Publishers Weekly

«O ΜακΓιούαν, καταγράφοντας την ιστορία μιας ζωής γεμάτης απογοητεύσεις, κάνει μια ενδοσκόπηση. Συλλαμβάνει με την ίδια δύναμη τον νεανικό πόθο και τη θλίψη των γηρατειών. Όπως συμβαίνει με όλα τα σπουδαία μυθιστορήματα, τα όποια “μαθήματα” δεν είναι ούτε διδακτικά ούτε απόλυτα».

Financial Times

«Οι ήρωες του ΜακΓιούαν διδάσκονται, όπως κι ο ίδιος άλλωστε, ένα διαφορετικό μάθημα, το μάθημα του χρόνου που περνά. Η δε απόσταση που χωρίζει τον Ρόλαντ από τον Ίαν ΜακΓιούαν δεν είναι μεγαλύτερη από ένα φύλλο χαρτί».

Die Zeit

Ίσως το καλύτερο μυθιστόρημα του ΜακΓιούαν της τελευταίας εικοσαετίας».

New Statesman