Γράφει ο Ερμής:

Πριν πολλά χρόνια, συνέβη μια παράξενη ιστορία. Μια ιστορία που ακόμα και σήμερα, οι απόγονοι εκείνων που τη βιώσαν, αδυνατούν να την πιστέψουν.

Μια ιστορία που βασίζεται σ’ έναν μύθο που περιγράφει αδιανόητα και ανεξήγητα γεγονότα, που μιλά γι’ αυτά που έχουν χαθεί ή αν υπάρχουν, αποτελούν απλώς μια αφορμή χλευασμού και γελώτων.  

Ο μύθος ιστορεί λοιπόν ότι όλα ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα της άνοιξης σ’ ένα μικρό χωριό που βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού.

Οι κάτοικοι είχαν ξυπνήσει νωρίς το πρωί για να βοηθήσουν στην προετοιμασία της γιορτής που ήταν αφιερωμένη στο καλωσόρισμα της άνοιξης και της ανθοφορίας. Όλοι είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν κάποια εργασία. Τα παιδιά έκοψαν λουλούδια από τους αγρούς και τα έπλεξαν σε γιρλάντες. Οι άντρες έστησαν τα τραπέζια και οι γυναίκες παρασκεύασαν τα φαγητά και τα γλυκά.

Νωρίς το απόγευμα, οι ετοιμασίες είχαν ολοκληρωθεί και η γιορτή ξεκίνησε. Η ορχήστρα άρχισε να παίζει και μόλις ακούστηκε η πρώτη μελωδία, νεαρά κορίτσια ξεπρόβαλλαν από το διπλανό δάσος, προσέφεραν μαργαρίτες στους παρευρισκομένους και τους παρέσυραν να συμμετάσχουν στον χορό και το τραγούδι. Η ώρα περνούσε, η γιορτή έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της, όλοι διασκέδαζαν, όταν άξαφνα συνέβη κάτι περίεργο. Ένα πελώριο μαύρο σύννεφο κάλυψε τον ήλιο και ένας δυνατός άνεμος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Η γιορτή διαλύθηκε και τρομαγμένοι οι κάτοικοι του χωριού, έτρεξαν να κρυφτούν στα σπίτια τους, κυνηγημένοι από τον αγέρα και μια απρόσμενη χιονοκαταιγίδα.

Μέσα σε λίγα λεπτά, τα δέντρα και οι θάμνοι έχασαν το φύλλωμά τους, ενώ τα λουλούδια μαράθηκαν και η πλάση καλύφθηκε από ένα παχύ στρώμα χιονιού. Κανείς δεν τολμούσε να ξεμυτίσει από το σπίτι του και όλοι περίμεναν το επόμενο πρωινό, ελπίζοντας ότι επρόκειτο για μία παροδική κακοκαιρία. Μια παραξενιά της Φύσης που θέλησε για άγνωστο λόγο να επαναφέρει στιγμιαία τον χειμώνα.

Οι ώρες όμως κυλούσαν και καθώς το κρύο δυνάμωνε, κατάλαβαν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε. Έτσι συγκεντρώθηκε μια ομάδα πέντε ατόμων που ανέλαβε να πάει μέχρι την κοντινή πόλη για να δει αν αντιμετώπιζαν και εκεί την ίδια κατάσταση.

Η διαδρομή με αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου εύκολη, αλλά – καθώς χρειάζονταν βοήθεια – δεν είχαν άλλη επιλογή. Αψηφώντας επομένως τους κινδύνους, ξεκίνησαν για τον προορισμό τους και έπειτα από αρκετές ώρες οι πέντε εθελοντές επέστρεψαν στο χωριό τους κατάκοποι και ταλαιπωρημένοι. Η είδηση που μετέφεραν ήταν ανησυχητική. Σε όλα τα χωριά τριγύρω, αλλά και στην πόλη η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια. Χιόνι, πάγος, κρύο, γυμνά δέντρα και ένα έδαφος που γινόταν ολοένα και πιο ολισθηρό. Αν το φαινόμενο συνεχιζόταν, σύντομα δεν θα είχαν προμήθειες και η έλλειψη τροφίμων και νερού θα ήταν ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους.

«Οι άνθρωποι δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο», σχολίασε ένας από τους εθελοντές. «Πρέπει να βρούμε σύντομα μία λύση. Τουλάχιστον να μάθουμε τι συνέβη και αν είναι κάτι περαστικό. Πώς όμως;»  

«Να ρωτήσουμε την Ανσελίνα», πρότεινε τότε ένας ηλικιωμένος, που αγνοούσε τη δύναμη της επιστήμης και πίστευε σε δοξασίες και μύθους.

«Ανοησίες», αντέκρουσε την πρόταση ο Πρόεδρος του χωριού. «Η Ανσελίνα είναι μια γριά μάγισσα που νομίζει ότι τα μπουκαλάκια με τα φίλτρα που παρασκευάζει κρύβουν μια λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Εμείς αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρότατο και ανεξήγητο φαινόμενο και δεν μπορούμε να χάνουμε τον χρόνο μας».

«Και ποιος είναι αυτός που θα μας βοηθήσει, κατά τη γνώμη σου;» ρώτησε ο ηλικιωμένος. «Αυτό που συμβαίνει, ξεπερνά κάθε όριο λογικής και η Ανσελίνα ζει στον κόσμο του αλλόκοτου. Σε τελική ανάλυση, δεν θα χάσουμε κάτι αν ζητήσουμε τη γνώμη της».

Ο Πρόεδρος, αν και διαφωνούσε, υπό την πίεση ορισμένων που είχαν ακούσει τα λόγια του ηλικιωμένου και είχαν πειστεί από το επιχείρημά του, αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Έτσι, πήγε στο σπίτι της που βρισκόταν στην άκρη του χωριού.

Συνεχίζεται…..

Συνταγή της Αμβροσίας: Χιόνι μες στο καλοκαίρι

Υλικά:

20 μεγάλα δαμάσκηνα (γλυκό του κουταλιού, στραγγισμένα και χωρίς σιρόπι)

2 κούπες σαντιγί

Τριμμένο φιστίκι Αιγίνης

1 βάση παντεσπάνι

1 δόση μους σοκολάτας

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε μια πιατέλα τη βάση παντεσπανιού. Απλώνουμε τη μους και τοποθετούμε από επάνω τα δαμάσκηνα. Καλύπτουμε με τη σαντιγί, πασπαλίζουμε το φιστίκι Αιγίνης και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο.