από τον Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Εμμανουήλ Μοράρη.

Υπάρχουν και τα άτομα αυτά που θέλουν να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αλλά φοβούνται ότι μια τέτοια διατροφή είναι βαρετή, περιοριστική, δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο προετοιμασίας. Η υιοθέτηση σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών βελτιώνει πολλούς τομείς της ζωής μας και επιφέρει αμέτρητα οφέλη. Οι αλλαγές αυτές δε χρειάζεται να γίνουν απότομα και ραγδαία. Μικρές αλλαγές σε βάθος χρόνου οδηγούν μακροπρόθεσμα σε μεγάλες αλλαγές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές σας προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας, διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα είναι πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί ο οργανισμός στο έπακρο.

Βασικές αρχές σωστής: Ποικιλία, Μέτρο και Ισορροπία

Οι αρχές της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι απλές: ποικιλία, μέτρο και ισορροπία. Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Καλό είναι να καταναλώνουμε ποικιλία από διαφορετικές τροφές καθημερινά. Οι διαφορετικές τροφές μας παρέχουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Σημαντικό επίσης είναι και το μέτρο. Οι υπερβολές είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση δεν ωφελούν.

Με άλλα λόγια, ούτε ο υπερβολικός περιορισμός της τροφής ούτε, όμως, και η υπερβολική υπερφαγία κάνουν καλό. Τηρώντας την ποικιλία και το μέτρο επέρχεται και η ισορροπία.

Κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι:

  • Σωστή ενυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στην καλή λειτουργία όλου του οργανισμού. Τα υγρά είναι σημαντικά για όλες τις σωματικές λειτουργίες. Βοηθούν το σώμα μας να διατηρεί τη θερμοκρασία του σταθερή, να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στα κύτταρα, να απομακρύνει τις τοξίνες, να διατηρεί τον όγκο του αίματος, να λιπαίνει τις αρθρώσεις και τους ιστούς, όπως αυτούς του στόματος, των ματιών και της μύτης και να μειώνει τις λιγούρες.
  • Δώστε αξία στα φυσικά σημάδια της πείνας και του κορεσμού. «Ακούτε» τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας για το πότε πεινάτε και πότε έχετε χορτάσει και φάτε ανάλογα.
  • Προγραμματίστε τα γεύματά σας. Όταν έρθει η ώρα να φατε, καλό είναι να έχετε επιλογές τροφών διαθέσιμες που θα σας βοηθήσουν.
  • Συγχωρέσετε τον εαυτό σας αν κάποια στιγμή παρεκκλίνετε από τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Όλοι κάποιες στιγμές μπορεί να θέλουμε να φάμε μια λιχουδιά, αρκεί να είναι στη σωστή ποσότητα και να συμβαίνει περιστασιακά.

Η κατανάλωση μίας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την καλή υγεία μας.

Ο όρος «ισορροπημένη» χαρακτηρίζει μία διατροφή που δίνει βάση στην επιλογή ποιοτικών τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να εξασφαλιστούν οι ανάγκες του οργανισμού σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Δεν υπάρχει ένα ενδεδειγμένο πλάνο ισορροπημένης διατροφής για όλους, καθώς αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Ένας απλός κανόνας είναι να καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία τροφίμων καθώς κάθε τρόφιμο είναι μοναδικό και αποτελείται από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Επομένως, ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών τροφίμων είναι απαραίτητος για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του οργανισμού σε όλα τα μάκρο- και μικροθρεπτικά συστατικά.

Βέβαια, πέρα από την ποσότητα των τροφίμων, πόσο δηλαδή θα φάμε, μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα αυτών, δηλαδή στο τι θα φάμε. Η επιλογή ποιοτικών τροφίμων φαίνεται ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Τέλος, για να επιτύχουμε μία ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να προσέξουμε τη συχνότητα των γευμάτων και πως «απλώνουμε» τα γεύματα μέσα στην ημέρα καθώς και διάφορες πρακτικές που σχετίζονται με τα γεύματα, όπως ο τρόπος μαγειρέματος.

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να τρέφεστε καλύτερα! Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε μια διατροφή που να ανταποκρίνεται στις δικές σας μοναδικές ανάγκες! Είστε μόλις ένα βήμα μακριά!