Μια νεαρή γυναίκα ξεθάβει από τον κήπο της κάποια οστά, που δεν ανήκουν σε ζώο, ένας ζητιάνος φέρνει την καταστροφή σε μια ολόκληρη γειτονιά, μια απόκοσμη παρουσία αναζητά μια θυσία σε μια λουτρόπολη, ένα κορίτσι νιώθει φετιχιστική έλξη για τις νοσούσες καρδιές, ένας ροκάς δέχεται από τις θαυμάστριές του, μετά τον φριχτό του θάνατο, έναν φόρο τιμής που ξεπερνά κάθε φαντασία, ένας νεαρός που βιντεοσκοπεί γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια και ζευγάρια που κάνουν έρωτα δέχεται μια πρόταση που θα του αλλάξει τη ζωή…

Στις δώδεκα ιστορίες που συνθέτουν το βιβλίο αυτό, η Μαριάνα Ενρίκες ξεδιπλώνει ένα ολόκληρο ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τις κλασικές ιστορίες τρόμου: φαντάσματα, μάγισσες, πνευματιστικές συνεδρίες, σπηλιές, οράματα, νεκροί που επιστρέφουν στη ζωή…

Συνεχίζοντας, με εντελώς προσωπικό τρόπο, αυτή την παράδοση, η Ενρίκες εξερευνά το δυσοίωνο που παραμονεύει στην καθημερινότητα και τα σκοτεινά μονοπάτια του ερωτισμού, δημιουργώντας εξαιρετικά δυνατές εικόνες.

Η Μαριάνα Ενρίκες γεννήθηκε το 1973 στο Μπουένος Άιρες. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Λα Πλάτα και είναι βοηθός αρχισυντάκτη στο ένθετο για τις τέχνες και τα γράμματα της εφημερίδας Página Ι12.

Έχει γράψει τρεις συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων το Η δική μας πλευρά της νύχτας (Nuestra parte de noche 2019, υπό έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη), για το οποίο τιμήθηκε με τα βραβεία Herralde (2019), Kelvin 505 και Celsius (2020).

Με το Όσα χάσαμε στις φλόγες (Las cosas que perdimos en el fuego 2016, Εκδόσεις Πατάκη, 2018) η Ενρίκες κατέκτησε ένα πολύ μεγάλο κοινό στην Αργεντινή και στην Ισπανία. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και το 2017 απέσπασε το ισπανικό βραβείο Ciutat de Barcelona.

Η συλλογή διηγημάτων Οι κίνδυνοι του να καπνίζεις στο κρεβάτι (2009) μπήκε στις βραχείες λίστες των βραβείων Booker International, Kirkus, Ray Bradbury και του βραβείου λογοτεχνίας των Los Angeles Times.

«Ο όμορφος, φρικτός κόσμος της Μαριάνα Ενρίκες, όπως τον βλέπουμε εδώ με τους διαταραγμένους εφήβους, τα φαντάσματα, τα μακάβρια πνεύματα, τους θυμωμένους άστεγους της σύγχρονης Αργεντινής, αποτελεί ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω ανακαλύψει στη λογοτεχνία εδώ και πολύ καιρό». 

ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ

«Με φόντο τα σοκάκια στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες, η Ενρίκες ρίχνει φως στον σκοτεινό κόσμο που κινείται ανάμεσα στην αστική αθλιότητα και στην τρέλα… Οι λάτρεις του “ασυνήθιστου” θα ανταμειφθούν δεόντως από τη συγκλονιστική κατάβαση στο μακάβριο».

Publishers Weekly