«Τα οικονομικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για να ανατίθενται σε μια μικρή ομάδα ειδικών και ιθυνόντων. Η επανιδιοποίηση της γνώσης από τους πολίτες είναι ένα κρίσιμο βήμα για τον μετασχηματισμό των σχέσεων εξουσίας».

T.P.

Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των ανισοτήτων μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στη μακρά διάρκεια των ανθρώπινων κοινωνιών, ο Thomas Piketty προτείνει μια νέα ματιά στην ιστορία της ισότητας, βασιζόμενος σε μια ισχυρή πεποίθηση την οποία σφυρηλατεί βήμα βήμα από το ένα του βιβλίο στο άλλο: H πορεία προς την ισότητα είναι μια μάχη που έρχεται από μακριά και που ζητά να προεκταθεί στον 21o αιώνα, εφόσον βέβαια όλες και όλοι βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Thomas Piketty γεννήθηκε το 1971 στο Κλισύ, στην περιοχή του Παρισιού. Αποφοίτησε από την École Normale Supérieure με ειδίκευση στα ανώτερα μαθηματικά και συνέχισε τις σπουδές του στην οικονομική επιστήμη στην École des Hautes Études en Sciences Sociales.

Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) και στη συνέχεια εντάχθηκε στην École d’Économie de Paris, όπου διδάσκει.

Είναι επίσης συνδιευθυντής του Εργαστηρίου για τις Παγκόσμιες Ανισότητες (World Inequality Lab).

Θεωρείται κορυφαίος οικονομολόγος και οραματιστής του συμμετοχικού σοσιαλισμού.

Τα σημαντικότερα έργα του θεωρούνται τα βιβλία Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα (2013, εκδ. Πόλις 2014) και Κεφάλαιο και ιδεολογία (2019, Εκδόσεις Πατάκη 2021).