«Το σώμα πριν το ρούχο» δηλώνει ο ήρωας του Ένα ποτήρι οργή, καθώς αφηγείται όσα συμβαίνουν κάποιο πρωινό μετά από μια ερωτική νύχτα, όταν η φαινομενική αρμονία ανάμεσα σ’ εκείνον και στη σύντροφό του ξαφνικά διαλύεται.

Με αφορμή ασήμαντη (φαινομενικά), πιάνονται κι οι δυο σ’ έναν άξεστο καβγά, τα πάθη μαίνονται, μια σκηνή φωτίζεται και οι ίδιοι ήρωες, κατά κάποιον τρόπο, επανέρχονται το πρωί σε αυτό που έκαναν το βράδυ: γδύνουν ξανά ο ένας τον άλλον. Τεταμένη και κοφτερή, η γλώσσα του βιβλίου φτάνει σε τέτοια ένταση και δόνηση, που καθιστά την αφήγηση αυτή ένα έργο με μοναδική θέση στη λογοτεχνία της Βραζιλίας, ένα σύγχρονο κλασικό έργο.

Ο Ραντουάν Νασσάρ γεννήθηκε το 1935 στη Βραζιλία από Λιβανέζους γονείς. Μοντερνιστής που ανανέωσε τη λογοτεχνία της χώρας του, μεταφράστηκε μόλις το 2016 στα αγγλικά, απευθείας στην εμβληματική σειρά Penguin Modern Classics.

«Στις ελάχιστες σελίδες του συμπυκνώνει δύναμη που δεν έχουν βιβλία με δεκαπλάσια έκταση».

The New Yorker.

«Πόσο συχνά, αλήθεια, η είδηση της ανακάλυψης ενός ξεχασμένου μεγάλου συγγραφέα είναι πραγματικά σπουδαία; Εδώ είναι: ο Βραζιλιάνος Ραντουάν Νασσάρ».

Lorna Scott Fox, The Times Literary Supplement.

«Διαβάζοντας και θαυμάζοντας το έργο του Νασσάρ, δυσφορώ που έγραψε τόσο λίγο και απορώ γιατί πήρε τόσο χρόνο για να μεταφερθεί στην αγγλική γλώσσα η μοναδική φωνή του».

Malcolm Forbes, The National.

«Απροσμέτρητη φιλοδοξία και σκληρή ομορφιά. Η γλώσσα της μεγαλοφυΐας».

Juan Pablo Villalobos.

«Το Ένα ποτήρι οργή είναι αναμμένο κάρβουνο».

The Guardian.

Ο Ραντουάν Νασσάρ γεννήθηκε το 1935 στην πολιτεία του Σάο Πάολο, από μετανάστες Λιβανέζους γονείς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή (την οποία εγκατέλειψε στο πέμπτο έτος) του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1975 με το μυθιστόρημα Lavoura arcaica (Αρχαία καλλιέργεια, υπό έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη). Το 1978 δημοσίευσε τη νουβέλα Ένα ποτήρι οργή (Um copo de cόlera), γραμμένη το 1970. Τα δύο αυτά βιβλία αποτελούν τα σημαντικότερα έργα του και συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα της σύγχρονης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας.

Ο Νασσάρ ιδιωτεύει από το 1984, ασχολούμενος με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

To 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο Camões, η κοινή διάκριση Πορτογαλίας και Βραζιλίας για τον σημαντικότερο συγγραφέα, ενώ το Ένα ποτήρι οργή έχει τιμηθεί με το Premio Jabuti, τη διάκριση για το καλύτερο μεταφρασμένο έργο Bραζιλιάνου συγγραφέα. Η Αρχαία καλλιέργεια μεταφέρθηκε το 2001 στον κινηματογράφο από τον Luiz Fernando Carvalho.