Συνέντευξη με τον Δημήτρη Γούση,

Δάσκαλο καλλιτεχνικού γυαλιού και Δημιουργό του Υαλοχώρου

(από την Λίλιαν Σίμου)

-Η επεξεργασία του καλλιτεχνικού γυαλιού, έχει διάφορες τεχνικές. Θα είχε ενδιαφέρον να μας μιλήσεις για το fusing.

-Το fusing είναι μία σύγχρονη τεχνική επεξεργασίας και μορφοποίησης εν θερμώ του γυαλιού. Εμφανίστηκε την δεκαετία του 1970 στην Αμερική. Η τεχνολογία (ηλεκτρονικός έλεγχος της θερμοκρασίας) βοήθησε να εξελιχθεί και έτσι να ξεπεράσει τα προβλήματα διαχείρισης και χειρισμού που υπήρχαν και ήταν αποτρεπτικά για την ανάπτυξη της τεχνικής.

Αυτό βοήθησε παράλληλα να δημιουργηθούν σχολές εκμάθησης και με αυτό τον τρόπο διαδόθηκε και έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Fusing (σάντουιτς): η τεχνική αυτή συνιστάται στην ενσωμάτωση δύο ή περισσοτέρων κομματιών γυαλιού με χρωματιστά γυαλιά ενδιάμεσα (layers).

Αυτά ψήνονται σε ένα φούρνο για να ενωθούν και να μορφοποιηθούν σε διάφορα σχήματα, όπως φωτιστικά, μικρά επιτραπέζια, διακοσμητικά, κοσμήματα κ.τ.λ.

Με την τεχνολογία πλέον βοηθό μας (ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτρονικός έλεγχος) μπορούμε με μέγιστη ασφάλεια, ακρίβεια και γνώση της θεωρίας σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μοντέρνες όμορφες και σύνθετες κατασκευές.

Στην δεκαετία του 1980 πέρασε τα σύνορα της Αμερικής. Στην Ευρώπη ήταν πολύ εύκολη η αφομοίωσή του στις πατροπαράδοτές της τεχνικές, γιατί έδωσε φρεσκάδα, ευελιξία και όμορφες κατασκευές σε λιγότερο χρόνο.

Η νεότερη τεχνική επηρέασε μεγάλους καλλιτέχνες (Graham Jones, Mark Agnus, Johannes Schreiter, Narcisse Quagliata, Brian Clarke, Amir Fallah…) οι οποίοι έχουν δημιουργήσει απίστευτα έργα εικαστικά, αρχιτεκτονικά και εφαρμοσμένων τεχνών. (στο τέλος του άρθρου, κάποια έργα τους)

-Πώς βοηθήθηκε από τη σύγχρονη τεχνολογία αυτή η τεχνική μορφοποίησης γυαλιού;

Έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα είναι μία σύγχρονη μέθοδος, την οποία βοήθησε να εξελιχθεί πολύ η τεχνολογία, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά, καθώς παραμετροποιούμε τον φούρνο και καθορίζουμε τις διαδικασίες με ακρίβεια. 

 Με τη σύγχρονη τεχνολογία, ο δημιουργός λειτουργεί με ασφάλεια σε ένα καμίνι που σφραγίζει και παρέχει ασφάλεια, και μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να εκπαιδευτεί να κάνει δημιουργίες αυτού του τύπου, αρκεί να μάθει σωστά τη θεωρία του γυαλιού.

Το fusing σήμερα χρησιμοποιείται επίσης ως μικτή τεχνική, σε επιφάνειες, εξωτερικούς χώρους, αρχιτεκτονικά, πέραν από τα  διακοσμητικά είδη.

-Ποια είναι η σύνδεσή του με τις υπόλοιπες τεχνικές του γυαλιού;

Σήμερα οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούμε κατά κόρον μικρές τεχνικές για τις δημιουργίες μας (υαλοσύνθεση, fusing, υαλογραφία, εκτύπωση, αμμοβολές, χάραξη κλπ).

Το fusing μπορεί να σταθεί αυτόνομα σε διακοσμητικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, αλλά ειδικά με το βιτρώ τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε την αδυναμία του fusing,  όσον αφορά τις μεγάλες επιφάνειες, έτσι ώστε εάν σπάσει να μη καταστραφεί ολόκληρη η επιφάνειά του.

-Με ποιους τρόπους fusing μπορούμε να κάνουμε κατασκευές;

 -Υπάρχουν τρεις τρόποι:

Ο πρώτος είναι  να δημιουργήσουμε επίπεδες επιφάνειες (πόρτες, παράθυρα, οροφές, αίθριο, πίνακες). Χρησιμοποιούμε τον πάτο του φούρνου ως επίπεδη επιφάνεια και ψήνουμε στις διαστάσεις που θέλουμε.

Ο δεύτερος είναι η μορφοποίηση. Σημαίνει πως έχω φτιάξει μία φόρμα, ένα καλούπι. Μαθαίνοντας ποια υλικά αντέχουν μέσα στον φούρνο και αφού έχουμε δημιουργήσει τη φόρμα, κόβουμε δύο γυαλιά. Το ένα είναι ο μεταφορέας του χρώματος. Οι χρωματιστές του γυαλιού, μπορεί να είναι το ίδιο το γυαλί, μπορεί να είναι σπασμένο έγχρωμο γυαλί, σε πούδρα, σε κόκκους σαν το αλάτι, σε φλοίδες, τσόφλια, σπαγγέτι… Όλα τα παράγωγα του γυαλιού χρησιμοποιούνται ως χρωματιστές, για να δημιουργήσουν τα διάφορα εφέ. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε, να βάψουμε ή να τυπώσουμε το γυαλί. Αυτό γίνεται με τα θερμά σμάλτα και ανάλογα με τη θερμοκρασία που επιθυμούμε να ψήσουμε. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευγενή ή μαλακά μέταλλα.  Μπορεί να προστεθεί χρυσός, πλατίνα, χαλκός, μπρούτζος, σε σύρματα λεπτά ή φύλλα. Μεγάλη βαρύτητα έχει η συμβατότητα γυαλιών και υλικών, γιατί αν δεν είναι συμβατά, θα σπάσουν κάποια στιγμή, κάτι που μπορεί να συμβεί σε μία μέρα, σε μέρες ή μήνες. Αλλά θα συμβεί. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει σωστά η εκμάθηση της επεξεργασίας.

Ο τρίτος τρόπος είναι της κύρτωσης. Τη συναντάμε σε βιομηχανικές κατασκευές, όπως για παράδειγμα στα κυρτωμένα γυαλιά ενός ζαχαροπλαστείου. Εμείς όμως καλλιτεχνικά χρησιμοποιούμε την κύρτωση για να παρασκευάσουμε είτε φωτιστικά, είτε γλυπτά…και άλλες ενδιαφέρουσες κατασκευές που απαιτούν κύρτωση, όπως για παράδειγμα, φανταστείτε μία «κουρτίνα γυάλινη».

-Πώς είναι ο φούρνος του γυαλιού;

-Ο φούρνος του γυαλιού δεν μοιάζει με φούρνους που γνωρίζουμε ευρύτερα, όπως είναι της κεραμικής, της αργυροχρυσοχοΐας. Το γυαλί δεν λιώνει μόνο από τη θερμοκρασία, αλλά και από την υπεριώδη ακτινοβολία που δημιουργείται μέσα στο καμίνι. Τα τοιχώματα πρέπει να είναι λευκά, και χρησιμοποιούμε ένα υλικό που λέγεται κεραμοβάμβακας ή λευκά τούβλα. Ένας άλλος παράγοντας είναι οι αντιστάσεις που είναι στο πάνω μέρος του φούρνου, για να διαχέονται ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία η ακτινοβολία και η θερμότητα. Τα υλικά του φούρνου ακολουθούν την πορεία τήξης του γυαλιού.

Η διαδικασία κρατά από 8 ως 10 ώρες.

-Υπάρχει τρόπος εκπαίδευσης στον Υαλοχώρο για το fusing;

-Στον χώρο μας διδάσκουμε την τεχνική εδώ και είκοσι πέντε χρόνια σε σεμινάρια δυόμιση μηνών, ένα τετράωρο την εβδομάδα. Μαθαίνουμε την θεωρία του γυαλιού. Βασικός παράγοντας για να κατανοήσουν τι είναι αυτό που κρατούν στα χέρια τους και τις λεπτομέρειες στην διαχείρισή του (ιδιότητες γυαλιού, ποια υλικά παντρεύονται με αυτό) και στα σεμινάρια μαθαίνουν ποιο υλικό καλουπιού πρέπει να χρησιμοποιήσουν (υπάρχουν πέντε-έξι υλικά). Κάθε φορά κάνουμε μία εφαρμογή σε διαφορετικό τύπο καλουπιού, με διαφορετικούς χρωματιστές και  γυαλί. Κάθε μαθητής γίνεται σε ένα μάθημα «φούρναρης» με την εποπτεία μου φυσικά, γιατί είναι βασικό να μάθουν όλοι να χειρίζονται σωστά τον φούρνο με τις θερμοκρασίες και τον χρόνο ψησίματος, για να μπορεί αυτόνομα αργότερα να παρασκευάσει τα δικά του είδη.  Έτσι ώστε στο τέλος του σεμιναρίου να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα, γίνεται μία πλήρης ανακεφαλαίωση και το μάθημα της κοστολόγησης – σημαντικό για να γνωρίζουν πόσο κοστίζει η κατασκευή τους.

Πρέπει να πούμε πως δεν είναι κάτι δύσκολο όταν μάθει σωστά ο μαθητής, διδάσκεται σε οποιονδήποτε άνω των 18 ετών, σε οποιαδήποτε ηλικία, τα υλικά δεν έχουν τοξικότητα (τα περισσότερα- και υπάρχει ενημέρωση), ο φούρνος είναι ασφαλής γιατί κλείνει σαν βαλίτσα, υπάρχει η ευχέρεια να θέσουμε τα υλικά το βράδυ για ψήσιμο και να είναι έτοιμα το πρωί. Στο fusing είναι σύντομος ο χρόνος. Σε λίγες ώρες είναι έτοιμη μία εφαρμογή, ένα δώρο, ένα αντικείμενο για το σπίτι ή για πώληση. Έχει αυτό το πλεονέκτημα.

-Κοσμήματα παρασκευάζονται με τη μέθοδο αυτή;

-Βεβαίως, το fusing μπορεί να κάνει τα πάντα, μεγάλες ή μικρές κατασκευές, οικιακά είδη,  μπομπονιέρες και χρησιμοποιείται πολύ και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στα κοσμήματα. Υπάρχουν ιδιαίτερα υλικά που μπορούν να κάνουν φαντεζί τα κοσμήματα. Υπάρχουν τα millefiore, τα  murini (ιταλικά), τα χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Ιταλοί, σε περιδέραια, σε καντράν ρολογιών… Υπάρχει το Dichroic glass (από την ελληνική ρίζα δίχρωμο). Ένα μαύρο γυαλί  με δύο μεταλλικές χρωματικές σκόνες μέσα, το οποίο όταν ψηθεί δίνει εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε κόσμημα, λαμπυρίζοντας. Εμείς έχουμε την πρώτη αυτή ύλη και μπορούμε να φτιάξουμε απαράμιλλες κατασκευές σε κόσμημα.

-Πότε είναι η περίοδος των σεμιναρίων;

-Στον Υαλοχώρο τα συγκεκριμένα σεμινάρια γίνονται τον χειμώνα. Ξεκινούν λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα και τελειώνουν περίπου κοντά στο Πάσχα. 

Φέτος το πρωινό τμήμα ξεκινά Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και το απογευματινό θα ξεκινήσει μετά τις γιορτές, Σάββατο 13 Ιανουαρίου.

Πολύ σημαντικό να προσθέσω, πως οι εκπαιδευόμενοι, μετά το πέρας των σεμιναρίων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους φούρνους του Υαλοχώρου, μέχρι να αποκτήσουν ένα δικό τους, να πειραματιστούν στις κατασκευές τους στο Εργαστήριό μας και να βρουν εδώ τα απαραίτητα υλικά (τα εισάγουμε εμείς) για τα έργα τους. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια  μετά το πέρας των μαθημάτων. Η ιδιότητα σαν δασκάλου δεν τελειώνει με το πέρας των μαθημάτων. Βοηθώ να στήσει το Εργαστήριό του και είμαι δίπλα του στα βήματα που θα κάνει, με υλικά, οδηγίες και υποστήριξη μέχρι να αυτονομηθεί.

Ακόμη μία ωραία ενδιαφέρουσα τεχνική στον όμορφο κόσμο του καλλιτεχνικού γυαλιού…

Σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Γούση

Tο πρώτο μου φως το πρωτοαντίκρισα στην αγαπημένη μου Ήπειρο , που με σμίλεψε με εικόνες και συναισθήματα πολύ δυνατά .Την άφησα προς αναζήτηση περιπλανώμενος σε Κέρκυρα, Γερμανία (Dusseldorf), Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη όπου  σπούδασα την Τέχνη του Βιτρώ (τεχνική tiffany’s) και δούλεψα (μαθήτευσα) αρκετό καιρό δίπλα στο δάσκαλό μου.

Επόμενος σταθμός μου η Αθήνα (η αγαπημένη μου πια) σαν βοηθός και μετέπειτα δάσκαλος βιτρώ, παράλληλα με συνεχή σεμινάρια σε Γερμανία    και Ολλανδία

Έμαθα:

Βιτρώ με τεχνική tiffany’s

Βιτρώ με Μολυβδόβεργα (παραδοσιακή τεχνική)

Fusing (χρωματισμός & μορφοποίηση επίπεδου γυαλιού)

Casting (χύτευση γυαλιού σε ανοιχτά και κλειστά καλούπια με την μέθοδο του χαμένου κεριού)

Beads (μορφοποίηση και κατασκευή χαντρών για κοσμήματα με φλόγιστρο).

Διδάσκω 30 χρόνια όλες τις παραπάνω τεχνικές στον Υαλοχώρο  και παράλληλα δημιουργώ μοναδικές χειροποίητες κατασκευές όπως επιφάνειες, πίνακες, καθρέφτες, επιτραπέζια αντικείμενα, διακοσμητικά, γλυπτά και άλλες ειδικές κατασκευές.

Ξεκίνησα με τον ΥΑΛΟΧΩΡΟ το 1998 ως:

Ένα Εργαστήρι εκπαίδευσης & βιωματικής έκφρασης, στο οποίο εκπαιδεύουμε όλες τις ηλικίες στις τέχνες

  • Βιτρώ  • Ψηφιδωτό με Οπαλίνες •Fusing• Casting • Beads και Υαλογραφία (ζωγραφική στο γυαλί)

Ένα Εμπορικό Κατάστημα όπου μπορεί κανείς να βρει ό,τι έχει σχέση με το καλλιτεχνικό γυαλί όπως οπαλίνες, εργαλεία, αναλώσιμα, βιβλία.

Ένα Εργαστήριο όπου δημιουργούμε μοναδικές κατασκευές από χειροποίητες οπαλίνες.

Θεσσαλονίκης 189

118 52 Αθήνα

Τηλέφωνο:    210 3469210  Κινητό: 6972 052923

e-mail: info@yalohoros.gr  – yalohoros@gmail.com

==========================================

ΕΡΓΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ στο Fusing

                                          Brian Clarke                                           

Narcissus Quagliata

Johannes Schreiter                     Graham Jones                              

 Mark Agnus

===========================================

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr

στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q