Δύο αδέλφια από την Γαστούνη πλήρωσαν με την ζωή τους την τραγική προδοσία της Κύπρου, το 1974, κατά την εισβολή του Αττίλα. Ο Δημήτρης Λούρμπας χάθηκε το 1974, κατά την ηρωική μάχη της ΕΛΔΥΚ στην Λευκωσία και ο Γιάννης Λούρμπας βρέθηκε δολοφονημένος στην Αθήνα το 1989, μια μέρα πριν αποκαλύψει ως πρόεδρος των Ελλήνων αγνοούμενων της Κύπρου με συνέντευξη τύπου ονόματα και γεγονότα που αποδείκνυαν την προδοσία στο νησί. Ο αδελφός τους Κώστας Λούρμπας, επί τέσσερις τετραετίες δήμαρχος Γαστούνης στο νομό Ηλείας, μιλώντας στην εκπομπή “Panhellenic News” αποκάλυψε την τραγική ιστορία της οικογένειας τους και περιέγραψε τους αγώνες που κατέβαλαν τα τελευταία 50 χρόνια για να ανακαλύψουν τους ηθικούς αυτουργούς της καταστροφής της Κύπρου.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας τον επισκέφθηκε και του ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν τα οστά του αδελφού του και αναγνωρίστηκε πλέον ως νεκρός. Ο ίδιος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο 50 χρόνια μετά την διχοτόμηση του νησιού ακόμα παραμένει σφραγισμένος ο φάκελος της Κύπρου και σχολίασε ότι πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας στηρίζουν την πολιτική επιβίωση τους στην απόκρυψη στοιχείων. « Η προδοσία είναι συνεχής, κυβερνούν απάτριδες», σχολίασε ο κ. Λούρμπας και παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο του με τίτλο «Η προδοσία της Κύπρου».

Σε νοσοκομείο της Βοστώνης νοσηλεύεται ο μοναδικός επιζών από το 1ο βαγόνι του τραγικού τραίνου στην σύγκρουση την Τεμπών που παρέσυρε στον θάνατο δεκάδες Έλληνες. Πρόκειται για έναν 20χρονο φοιτητή που νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση με εγκεφαλικά τραύματα. Ο Βασίλης Καυκάς, Προέδρος της ομοσπονδίας ελληνοαμερικανικών σωματείων Βοστώνης και πρόεδρος Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης, τόνισε ότι οι ομογενείς της Βοστώνης προσεύχονται να αναρρώσει σύντομα. Όπως ανακοίνωσε στις 20-21 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την παρέλαση της Εθνικής Ανεξαρτησίας στην Βοστώνη, ενώ αναμένονται 65-95 τμήματα από τις κοινότητες της Νέας Αγγλίας. Αναφερόμενος στην κατάσταση με το Εθνικό Συμβούλιο της Αμερικής τόνισε ότι υπήρξε ένας από τους ιδρυτές το 1992 στην Μασαχουσέτη, μαζί με 11 ακόμα προέδρους Ομοσπονδιών από όλη την Αμερική. Σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο απαρτίζεται από άτομα και όχι Ομοσπονδίες. Σε μια προσπάθεια να βγει από τον λήθαργο ο Ελληνισμός της Αμερικής οι πρόεδροι από 22 Ομοσπονδίες από διάφορες πολιτείες, δημιούργησαν πριν από ένα χρόνο το «Forum Προέδρων» και ήδη ξεκίνησαν οι επαφές με on line συναντήσεις με νυν και πρώην υπουργούς όπως ο κ. Βορίδης και Κατρούγκαλος.

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ:

https://www.internetradiopros.com/panhellenicnews/…

“Panhellenic News” on air live every Wednesday at 4-5 pm from TAN TALK Radio at 106, 1 FM and 1340 AM and online at: www. panhellenicfederationfl.com

Sponsored by the Panhellenic Federation of Florida.