Όλοι µας ερχόµαστε, αργά ή γρήγορα, αντιµέτωποι µε τα ίδια µεγάλα ερωτήµατα: Τι σηµαίνει να είσαι καλός; Πώς βρίσκεις την εσωτερική γαλήνη; Πώς διαχειρίζεσαι το πένθος; Τι είναι πραγµατικά σηµαντικό στη ζωή;

Τα καλά νέα είναι ότι τα πιο σοφά µυαλά στην ιστορία της ανθρωπότητας έθεσαν τα ίδια ερωτήµατα (συµπεριλαµβανοµένου και του πώς µπορεί να καταπολεµήσει κανείς το FOMO, το σύνδροµο της εποχής µας).

Και δίνουν απαντήσεις.

Οι στωικοί µάς διδάσκουν πρωτίστως ότι τα εργαλεία που χρειαζόµαστε για να εφαρµόσουµε την πολύτιµη σοφία τους για τον εαυτό µας τα έχουµε ήδη.

Ας ταξιδέψουµε, λοιπόν, στην εποχή τους, που δεν είναι τελικά τόσο πολύ διαφορετική από τη δική µας µια εποχή βυθισµένη στο χάος, µε πολέµους, επιδηµίες, λοιµούς, προδοσίες, διαφθορά, άγχος, καταχρήσεις και –ναι, ακόµη και από τότε– φόβο για την κλιµατική καταστροφή.

Ας ακούσουµε κι ας προσεγγίσουµε όσο πιο βιωµατικά µπορούµε τα διδάγµατα τριών κορυφαίων στωικών, του Σενέκα, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου, ώστε να κατακτήσουµε µια ουσιαστική και βαθιά αίσθηση ψυχικής ηρεµίας και αυτοκυριαρχίας.

Η Brigid Delaney είναι Αυστραλή συγγραφέας και δηµοσιογράφος. Σπούδασε νοµικά και εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στις εφηµερίδες Sydney Morning Herald, The Guardian (Australia), Telegraph, καθώς και στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Για χρόνια διατηρούσε µια δηµοφιλή εβδοµαδιαία στήλη στην εφηµερίδα The Guardian, µε τίτλο «Brigid Delaney’s Diary», µε µεγάλη απήχηση σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Ηνωµένο Βασίλειο.

Έχει γράψει τα βιβλία: This Restless Life (2009), Wild Things (2014), Wellmania (2018), το οποίο σηµείωσε τεράστια εµπορική επιτυχία και έγινε κωµική σειρά οκτώ επεισοδίων από το Netflix το 2023, µε συνδηµιουργό και συµπαραγωγό την ίδια. Η τέχνη του να είσαι στωικός σε άστατους καιρούς (Reasons Not to Worry: How to Be Stoic in Chaotic Times) πρωτοκυκλοφόρησε το 2022 και έχει ήδη µεταφραστεί στα ισπανικά, στα ιταλικά και στα τουρκικά. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του κινήµατος κατά της θανατικής ποινής Mercy Campaign.

«Η τέχνη του να είσαι στωικός σε άστατους καιρούς είναι ταυτόχρονα µια εισαγωγή και µια ανάκριση του στωικισµού. Με οξεία στοχαστικότητα και ευγενική ελαφρότητα, η Delaney αποδεικνύει πόσο επίκαιρη και αναγκαία παραµένει αυτή η αρχαία φιλοσοφία».

Χρήστος Τσιόλκας

«Η Brigid έχει το απίστευτο χάρισµα να παίρνει φαινοµενικά περίπλοκες και βαθύτατα εσωτερικές έννοιες και να τις εξηγεί στον αναγνώστη µε τρόπο σαφή και γενναιόδωρο, µα, πάνω απ’ όλα, οικείο.

Διαβάζοντας το βιβλίο της είναι σαν να κάνεις έναν µεγάλο περίπατο µε την απίθανη µεγάλη σου αδελφή ενώ σου περνάει, ανεπαίσθητα σχεδόν, το ζουµί της στωικής φιλοσοφίας».

Ben Lee