Οι τραγικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βαδίζει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η μεγάλη ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τα πολλά αδύναμα σημεία της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Τα μεγάλα διλήμματα για παγκόσμιες οικονο­μίες που αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές, οι νέες γεω­πολιτικές ισορροπίες με τον βαρύνοντα ρόλο της Κίνας στην πράσινη μετάβαση, η διαχείριση απορριμμάτων, η σπουδαιότητα των δασών στην οικολογική ισορροπία, η ρύπανση των νερών, ο επιβαρυντικός παράγοντας της βιομηχανίας μόδας στις εκπομπές ρύπων, ο ρόλος της έξυπνης ψηφιακής γεωργίας, οι σύγχρονες μεταφορές, ο ρόλος της βιομηχανίας, οι αναγκαίες αλλαγές, τέλος, στην καθημερινή συμπεριφορά όλων μας αναλύονται με απλό και, κυρίως εποικοδομητικό, τρόπο μέσα από τη συνομιλία του Γιάννη Μανιάτη με τον Μάκη Προβατά.

Σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις ελληνικές συνθήκες και προτεραιότητες. Η ενεργειακή δημοκρατία, η ενεργειακή φτώχεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ενεργειακές κοινότητες, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι μεγάλες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες της χώρας για μετεξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο: ένα σφαιρικό πλέγμα αλληλοεξαρτώμενων προβλημάτων αναλύεται διεξοδικά και, κυρίως, μια σειρά εμπεριστατωμένων λύσεων προτείνονται για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μέσα στο σύνθετο οικονομικό και διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται καθημερινά.

«Το εύρος των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και οι πολιτικές τόσο της ΕΕ όσο και των G20 δημιουργούν ανησυχίες για το πού πάμε: Quo vadimus?

Οι σκέψεις του Γιάννη Μανιάτη είμαι βέβαιος ότι θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στους αναγνώστες, προσφέροντας θέματα της καθημερινότητας μαζί με προβληματισμούς για το μέλλον, από έναν εξαιρετικό επιστήμονα και πολιτικό, με συμπυκνωμένη εμπειρία, κοινωνική ευαισθησία, καινοτόμο σκέψη και δράση και απλό λόγο».

Χρήστος Ζερεφός

Ο Γιάννης Μανιάτης γεννήθηκε στο Άργος. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου, μεταξύ άλλων, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Κλιματική κρίση και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών», καθώς και το εργαστήριο «Συστήματα και πολιτικές περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής». Διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του Ε.Μ.Π. και διδάκτωρ μηχανικός, είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, ενώ στο παρελθόν είχε διδάξει και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2009-2015), βουλευτής Αργολίδας (2004-2019) και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (1998-2001). Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων.

Έχει συγγράψει τα βιβλία Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών γης – κτηματολογίου (Εκδ. Ζήτη, 1993), Η πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2009), Ενέργεια και ορυκτός πλούτος. Εθνικοί πυλώνες ανάπτυξης (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2012), Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός (Εκδ. Παπαζήση, 2016), Πράσινη ανάπτυξη: Η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση (Εκδ. διαΝΕΟσις, 2020) και έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Η ενεργειακή κρίση και η ελληνική οικονομία (Εκδ. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 2022).

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει πάρει περισσότερες από 500 συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες (ΒΗΜΑ, ΒΗΜagazino, AthensVoice). Μεταξύ αυτών: Stephen Hawking, Dario Fo, Noam Chomsky, Eric Hobsbawm, Richard Dawkins, Yuval Noah Harari, Irvin Yalom, John Cleese, Patti Smith, John Malkovich, Garry Kasparov, Mikhail Baryshnikov. Έχει συγγράψει άλλα 11 βιβλία με τη μέθοδο συζητήσεων. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα: Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο με τον Δημήτρη Να­νόπουλο, Μόνο λίγα χιλιόμετρα και Ρίζες και θεμέλια με τη Μαρία Ευθυμίου, Από το Ντεσεβό στο Drone με την Άννα Διαμαντοπούλου, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πορευόμενος με τον αρχιεπίσκοπο Αλβα­νίας Αναστάσιο (συνεργ. Ν. Μπαστέα), Από μένα αυτά, συζητήσεις με την Ελένη Αρβελέρ, Ανατολική Μεσόγειος με τον Δημήτρη Καιρίδη και τον Κωνσταντίνο Φίλη. Επίσης κυκλοφορούν: Όλα σε μια ζωή με τον Σταμάτη Κριμιζή (Παπαδόπουλος, 2020), Διεκδικητικός πατριωτισμός με τον Κωνσταντίνο Φίλη (Μεταίχμιο, 2022), Τα μονοπάτια των άστρων (Athens voice, 2022) και Το αλάτι μιας ζωής με τον Διο­­νύση Σιμόπουλο (Μεταίχμιο, 2022).

Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 2019 ως το 2021 παρουσία­ζε το «Άξιον διαλόγου» (Action 24) και από το 2023 παρoυσιάζει την καθημερινή εκπομπή «Newsroom» (ERTnews) στην τηλεόραση.