από την Λίλιαν Σίμου

Το Αυγό ήταν από την αρχαιότητα σύμβολο της ζωής. Στην πορεία της ιστορίας των λαών, τα αυγά είχαν σημαντική συμβολική σημασία σε διάφορους πολιτισμούς και πνευματικές πρακτικές. Από τη γονιμότητα και την αναγέννηση μέχρι τη θρέψη και την προστασία, τα αυγά είναι πλούσια σε συμβολισμούς και προσφέρουν βαθιές γνώσεις για την ανθρώπινη εμπειρία.

H επιστήμη υποστηρίζει για τα τρέχοντα κοσμολογικά μοντέλα, ότι πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, ολόκληρη η μάζα του σύμπαντος συμπιέστηκε σε μια βαρυτική ιδιομορφία, το λεγόμενο κοσμικό αυγό, από το οποίο επεκτάθηκε στην τρέχουσα κατάστασή του.

Στις παραδόσεις, το βρίσκουμε να έχει σημαντικό ρόλο στον αιγυπτιακό μύθο της Δημιουργίας. Συχνά τοποθετούνταν σε τάφους για να συμβολίσουν την αναγέννηση και το ταξίδι στη μετά θάνατον ζωή.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα αυγά ως ταφική προσφορά. Τα αυγά θεωρούνταν ισχυρό σύμβολο γονιμότητας και αφθονίας

Στον χριστιανικό κόσμο, το έθιμο του δώρου των αυγών συνεχίζεται και σήμερα, ιδιαίτερα το Πάσχα, στη γιορτή της Ανάστασης που συμβολίζει επίσης το ξύπνημα των χυμών της Φύσης. Η παράδοση της διακόσμησης των αυγών χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανούς στη Μεσοποταμία που έβαφαν τα αυγά κόκκινα για να αντιπροσωπεύουν το αίμα του Χριστού. Σήμερα, τα πασχαλινά αυγά συμβολίζουν νέα ξεκινήματα και την Ανάσταση του Ιησού.

Στον Ινδουισμό, τα αυγά συμβολίζουν το σύμπαν και τον κύκλο της δημιουργίας. Το κοσμικό αυγό, γνωστό ως Hiranyagarbha, αντιπροσωπεύει την προέλευση της ζωής και τη δυνατότητα για άπειρες δυνατότητες. Πιστεύεται ότι ολόκληρο το Σύμπαν αναδύθηκε από αυτό το αυγό, υποδηλώνοντας τη θεία εκδήλωση της δημιουργίας.

Σύμβολο της ζωής, καθώς περικλείει την εκκολαπτόμενη ζωή για να αναδυθεί από αυτό. Ενσαρκώνει την ιδέα της αναγέννησης και της αναζωογόνησης στον κύκλο της ζωής, που αντικατοπτρίζεται και στο σχήμα της, χωρίς αρχή ούτε τέλος. Ακριβώς όπως ένα αυγό παρέχει ένα ασφαλές και θρεπτικό περιβάλλον για τη δημιουργία της ζωής, αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα ανάπτυξης και μεταμόρφωσης στη δική μας ζωή. Μας υπενθυμίζει τη δύναμη να ξεκινήσουμε εκ νέου και να αγκαλιάσουμε τις ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο μας.

Το κέλυφος αντιπροσωπεύει το φυσικό σώμα, ενώ ο κρόκος και το ασπράδι συμβολίζουν τη δυαδική φύση της ύπαρξης. Υπό αυτή την έννοια, τα αυγά μας υπενθυμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης τόσο του φωτός όσο και της σκιάς μας για την επίτευξη πνευματικής αρμονίας.

Θεωρούνται μια ισχυρή μεταφορά για προστασία και θεϊκή υποστήριξη. Ακριβώς όπως το θηλυκό πτηνό προστατεύει τα αυγά του, μας υπενθυμίζεται μια ανώτερη δύναμη που μας παρακολουθεί και μας καθοδηγεί. Τα αυγά μπορούν να θεωρηθούν ως υπενθύμιση για εμπιστοσύνη στο Θείο Σχέδιο και πίστη στη διαδικασία της ζωής.

Εσωτερική εναρμόνιση

Στην Πασχαλινή περίοδο, ο χρωματισμός και η διακόσμηση των αυγών είναι η προσωπική μας πινελιά στην αναγέννηση της Φύσης και στα νέα ξεκινήματα.

Αν γίνουν με αυτοσυγκέντρωση, διαλογισμό και πνευματική κατάνυξη, τότε μπορούν να ενσωματωθούν οι ευχές μας για ένα καλύτερο και δημιουργικό «αύριο». Να νιώσουμε την μεταμορφωτική ενέργεια και να συνδεθούμε με τον βαθύτερο εαυτό, ή με την πνευματική μας φύση.

Είναι σημαντικό αν αναζητάμε καθοδήγηση για μετουσίωση, μετάβαση σε ένα ανώτερο πεδίο της προσωπικής εξέλιξης.

Εν συντομία θα λέγαμε πως το Αυγό αντιπροσωπεύει:

  1. Ζωή και Δημιουργία
  2. Ολότητα και ισορροπία: Ο κρόκος και το ασπράδι που περιέχονται στο κέλυφος του αυγού αντιπροσωπεύουν τον χορό των αντίπαλων δυνάμεων και την αναζήτηση της ισορροπίας. Το αυγό ενσωματώνει τέλεια την ισορροπία αρσενικού/θηλυκού, σκοτεινού/ελαφρού, πνεύματος/ύλης. Ωστόσο, αυτή η ισορροπία είναι εύθραυστη και προσωρινή. Το σπάσιμο μπορεί να αντιπροσωπεύει την αναγκαιότητα να φέρουμε αποκλίνουσες πτυχές του εαυτού μας ή των σχέσεών μας και πάλι σε ευθυγράμμιση, όταν δεν συγχρονίζονται.
  3. Προστασία, φροντίδα, στοργή και θρέψη
  4. Μεταμόρφωση και Αναγέννηση στον δρόμο προς τη Φώτιση.
  5. Θεία Θηλυκή Ενέργεια – δηλαδή τη δημιουργική δύναμη που κυοφορεί νέες δυνατότητες, ταλέντα, ευκαιρίες, έργα ζωής.
  6. Απαλλαγή από τους περιορισμούς – καθώς το εύθραυστο κέλυφος σπάει και απελευθερώνει τη δύναμη της ύπαρξης, τον κρόκο. Επίσης μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις έμφυτες δυνατότητές μας χωρίς τα όρια των παλιών περιορισμών
  7. Σύμβολο δυνατοτήτων: Όταν σπάμε σκόπιμα ένα αυγό, αναγνωρίζουμε την εσωτερική δύναμη της ζωής – ολόκληρη και άθικτη, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.
  8. Σπάσιμο ψευδαισθήσεων: Το σπάσιμο του κελύφους αντιπροσωπεύει θρυμματισμό περιορισμών, όπως είναι οι πεποιθήσεις, οι προκαταλήψεις, οι προσκολλήσεις και οι στρεβλώσεις, ώστε να μπορούμε να δούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια. Ανοίγουμε τα μάτια μας σε αλήθειες που έχουμε κρύψει από τον εαυτό μας ή αλήθειες που έχουμε αποφύγει.
  9. Το αναπόφευκτο της αλλαγής: υπενθύμιση για να αγκαλιάσουμε την ατέλεια και να αποδεχθούμε το αναπόφευκτο της αλλαγής. Ακριβώς όπως ένα αυγό μπορεί να σπάσει, έτσι και τα σχέδια, οι προσδοκίες μας, ακόμα και η αίσθηση του εαυτού μας. Αναγνωρίζοντας την ευθραυστότητα της ζωής, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, επιτρέποντάς μας να πλοηγηθούμε στην απρόβλεπτη φύση της ύπαρξης.

Σημείωση:

Στην ιστοσελίδα μας υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες και πολλές άλλες προβλέψεις, όπως και πλούσια αρθρογραφία στην εσωτερική αναζήτηση.

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr

στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q