ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΤΙΣ ΔΥΣΤΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η Μάργκαρετ Άτγουντ συζητά µε τον Χάρη Βλαβιανό για το πώς γράφει, αλλά και για την αρχαία ελληνική µυθολογία ως πηγή έµπνευσης, τη διάκριση δηµοκρατίας και τυραννίας, την πολιτική την εποχή της εικόνας, το ενδεχόµενο να επανεκλεγεί ο Τραµπ στις ΗΠΑ. Μιλά, µεταξύ άλλων, για τη γραφή ως πράξη αισιοδοξίας, τα βιβλία που τη διαµόρφωσαν και τη «βιβλιοθήκη του µέλλοντος», τον σύγχρονο φεµινισµό και το αν κινδυνεύει η λογοτεχνία από την τεχνητή νοηµοσύνη.

«Η Μάργκαρετ Άτγουντ είναι ίσως η µόνη µυθιστοριογράφος που αποτυπώνει µε τόσο περίτεχνο και δραστικό τρόπο τις αγωνίες και τα διλήµµατα της εποχής µας». Entertainment Weekly

«Η Μάργκαρετ Άτγουντ αξίζει ένα επίθετο –Atwoodian– σε αναγνώριση του λαµπρού της πνεύµατος και του αξεπέραστου ύφους της». Chicago Tribune

Η Μάργκαρετ Άτγουντ γεννήθηκε στην Οττάβα του Καναδά το 1939. Σπούδασε Αγγλική και Γαλλική Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στο Κολέγιο Βικτόρια του Πανεπιστηµίου του Τορόντο και πήρε το µεταπτυχιακό της δίπλωµα από το Κολέγιο Ράντκλιφ της Μασσαχουσέττης το 1962. Είναι η πιο διακεκριµένη µυθιστοριογράφος και ποιήτρια του Καναδά και µία από τις σηµαντικότερες συγγραφείς διεθνώς.

Έχει γράψει µυθιστορή­µατα, διηγήµατα, κριτικές µελέτες, σενάρια και βιβλία για παιδιά. Τα βιβλία της έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Έχει τιµηθεί µε πολυάριθµα βραβεία και διακρίσεις, όπως το Booker Prize, το Franz Kafka Prize, το Prince of Asturias Award, και έχει λάβει τιµητικά διδακτορικά από πολλά πανεπιστήµια, όπως της Οξφόρδης, του Κέµπριτζ και του Χάρβαρντ.

Το πιο γνωστό της έργο, το δυστοπικό µυθιστόρηµα Η ιστορία της θεραπαινίδας, θεωρείται ένα από τα κορυφαία του 20ού αιώνα. Η Άτγουντ δεν είναι όµως µόνο βραβευµένη συγγραφέας, αλλά και ακτιβίστρια, που χρησιµοποιεί την πένα και τη φωνή της για να αναδείξει περίπλοκα και αµφιλεγόµενα πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και περιβαλλοντικά ζητή­µατα.

Ο Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώµη. Σπούδασε Οικονοµικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπρίστολ και Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης.

Έχει εκδώσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές, µε πιο πρόσφατες τις Αναγέννηση (2024) και Αυτοπροσωπογραφία του λευκού (2018), που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ποίησης της Ακαδη­µίας Αθηνών και το Βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστης». Άλλα βιβλία του: Η ιστορία της δυτικής φιλοσο­φίας σε 100 χαϊκού (2011), Το αίµα νερό (2014), Το κρυφό ηµερολόγιο του Χίτλερ (2016), Τώρα θα µιλήσω εγώ (2020), Πλατωνικοί διάλογοι (2022).

Έχει µεταφράσει έργα κορυφαίων Αµερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των: Walt Whitman, Ezra Pound, T.S. Eliot, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, E. E. Cummings, Michael Longley, Wallace Stevens, Anne Carson, Adam Zagajewski και Louise Glϋck.

Ποιήµατά του έχουν µεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και έργα του έχουν εκδοθεί σε Αγγλία, Γαλλία, Γερµανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουµανία και Κίνα.

Διευθύνει το περιοδικό «Ποιητική». Διδάσκει Ιστορία και Ιστορία των ιδεών στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και Δηµιουργική Γραφή στο ΕΑΠ. Είναι σύµβουλος εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη.