Γράφει ο Ερμής:

Συνέχεια από 1ο μέρος

Ο πραματευτής αδυνατούσε να πιστέψει όσα έβλεπε.

«Είναι απίστευτο», μονολόγησε και αμέσως οραματίστηκε μια μοναδική ευκαιρία να ξεπετάγεται μπροστά του. «Μ’ αυτό το λουλουδάκι θα γίνω πλούσιος και δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να τριγυρίζω από χωριό σε χωριό για να πουλήσω τα εμπορεύματά μου. Θα κερδίσω αρκετά χρήματα, προκειμένου να επεκτείνω το κατάστημά μου στην πόλη, θα προσλάβω δυο υπαλλήλους και έτσι θα κάθομαι απλώς στο ταμείο για να υπολογίζω τις εισπράξεις. Και θα… θα… θα… ».

Ένας σωρός από σχέδια άρχισε να σχηματίζεται νοερά στο μυαλό του και όλες οι επιχειρηματικές ιδέες που είχε κατά καιρούς έπαιρναν τώρα σάρκα και οστά, χάρη σ’ αυτό το μικρό λουλουδάκι που ξεφύτρωνε μέσα από τον βράχο.

«Πόσο τυχερός είμαι», μονολόγησε ξανά ο πραματευτής και δίχως να χάσει άλλο χρόνο, πήγε στην άμαξά του, βρήκε μια μικρή γλάστρα και φύτεψε σ’ αυτήν ένα κλωναράκι από το άνθος.

«Κανείς δεν πρέπει να μάθει πώς βρήκα αυτό το λουλούδι», συλλογίστηκε, «γιατί τότε θα υπάρξουν και άλλοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία. Θα έχω τη γλάστρα στο εμπορικό και όποιος είναι άρρωστος, θα καταβάλλει το σχετικό αντίτιμο για να το αγγίξει και να θεραπευθεί».

Αποφασισμένος και έχοντας ολοκληρώσει νοερά το σχέδιό του, ανέβηκε λοιπόν στην άμαξά του και επέστρεψε στο σπίτι του, όπου περίμενε με αγωνία να ξημερώσει.

Το επόμενο πρωινό πήρε τη γλάστρα με το άνθος της ζωής, πήγε στο κατάστημα και την τοποθέτησε σ’ ένα ράφι που βρισκόταν ψηλά και μέσα από τον πάγκο, ώστε να έχει πρόσβαση μόνον ο ίδιος. Έπειτα, κρέμασε μια ταμπέλα με την οποία διαφήμιζε τις θεραπευτικές ιδιότητες του άνθους και περίμενε τους ενδιαφερόμενους.

Οι πρώτοι πελάτες δεν έδωσαν καμιά σημασία και αδιαφόρησαν εντελώς. Ο πραματευτής όμως, όντας έμπειρος επαγγελματίας, δεν απογοητεύτηκε, επειδή ήξερε ότι σύντομα θα σύντομα θα εμφανιζόταν ο πελάτης που αναζητούσε.

Και όντως, λίγο πριν το μεσημέρι, μπήκε στο εμπορικό η κυρία Κλομπάλσκι, η χήρα του δικαστή της πόλης που υπέφερε από χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα. Καθώς περίμενε να εξυπηρετηθεί, διάβασε την ταμπέλα με το φυτό και ζήτησε αμέσως να μάθει λεπτομέρειες για τις θεραπευτικές ιδιότητες. Ο πραματευτής απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις της – ακόμα και σε αυτές για τις οποίες είχε πλήρη άγνοια στην πραγματικότητα.

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα λύσετε όλα τα θέματα υγείας και δεν θα πονέσετε ποτέ ξανά. Ένα άγγιγμα, ένα απλό άγγιγμα και θα θεραπευθείτε αμέσως», της είπε και η κυρία Κλομπάλσκι που υπέφερε πολλά χρόνια, είχε συμβουλευθεί πολλούς γιατρούς, είχε δοκιμάσει άπειρα φαρμακευτικά σκευάσματα και εξακολουθούσε να μην βρίσκει λύση στο πρόβλημά της, δεν δίστασε να δοκιμάσει τη θεραπεία του άνθους. Ούτως ή άλλως ένα άγγιγμα δεν μπορούσε να την βλάψει. Γιατί λοιπόν να μην δοκίμαζε;

Δίχως να αναλύσει περισσότερο την κατάσταση, πλήρωσε στον πραματευτή το ποσό που της ζήτησε και το οποίο αντιστοιχούσε στο τριμηνιαίο κόστος των φαρμάκων της και άγγιξε το λουλούδι. Και παρόλο που δεν ένιωσε τη ζεστασιά που της είχε περιγράψει ο πραματευτής, ούτε τίποτα άλλο, τον πίστεψε όταν της είπε πως δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας και ότι σε λίγες ώρες οι πόνοι θα εξαφανίζονταν.

Αυτό όμως δεν συνέβη και η κυρία Κλομπάλσκι συνέχισε να υποφέρει, όπως επίσης και άλλοι τρεις πελάτες του πραματευτή που είχαν πληρώσει για μια θεραπεία από το άνθος της ζωής. Οι ημέρες κυλούσαν, τα προβλήματα υγείας εξακολουθούσαν να τους ταλανίζουν και όλοι ήταν θυμωμένοι μαζί του, όχι τόσο γιατί δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά κυρίως γιατί τους είχε κοροϊδέψει, αποσπώντας τους ένα σημαντικό για εκείνους χρηματικό ποσό. Εξαγριωμένοι, κατήγγειλαν επομένως τον πραματευτή στις Αρχές και μέσα σε λίγες ώρες εκείνος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Συνεχίζεται….

Συνταγή της Αμβροσίας: Ποιεί την νήσσαν

Μια πάπια

20 κρεμμυδάκια (στιφάδου)

1 ½ κρασοπότηρο λάδι

2 κ.σ πελτές ντομάτας

Αλάτι – πιπέρι

Μαύρο πιπέρι, άκοπο

Μπαχάρι (σπόροι)

Κύμινο (άκοπο)

Κουκουνάρι

10 δαμάσκηνα

1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί

1 ξύλο κανέλας

2 φύλλα δάφνη

3 σκελίδες σκόρδο

1 φλ. καφέ ξίδι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και κόβουμε σε μερίδες την πάπια. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, χωρίς να τα κόψουμε. Διαλύουμε σε νερό τον πελτέ  ντομάτας. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και σοτάρουμε την πάπια. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα μπαχαρικά, το ξίδι, τον πελτέ ντομάτας και τα αφήνουμε να βράσουν. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, το κουκουνάρι και το κρασί.