Γράφει η Ισμήνη Χαρίλα

Συλλογική προσπάθεια, συλλογική μνήμη, συλλογική αποτύπωση της πραγματικότητας, όπως την παρατηρούν και την περιγράφουν οι συγγραφικές πένες.

Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το βιβλίο «Για πού το ΄βαλες Χριστουγεννιάτικα; – Το Μυθιστόρημα των …17», που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό όμιλο Νίκη και την Εμπειρία Εκδοτική μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» την παραμονή των Χριστουγέννων.

Oι συγγραφείς Νατάσα Γκουτζικίδου, Αναστασία Κορινθίου, Αδαμαντίνη Κουμιώτου, Βιολέττα Κουμπή, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μαίρη Κωνσταντούρου, Νίτσα Μανωλά, Δικαία Μαραβέλια, Ελένη Μπεντίλλα, Πάνος Παπαδάκης, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Νίκος Σαλτερής, Αγγελική Συρρή – Στεφανίδου, Γιάννης Τούσσας, Έλσα Φαραζή, Ειρήνη Φραγκάκη και Αγγελική Χατζηρήγα συνεργάστηκαν σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός βιβλίου και προσέφεραν τα δικαιώματά τους για φιλανθρωπικό σκοπό, στην Κοινωνική Κουζίνα – Άλλος Άνθρωπος.

Όλα τα διηγήματα, που περιλαμβάνονται στο συλλογικό αυτό έργο, έχουν κοινή αφετηρία την διαδρομή μ’ ένα ταξί.

Δεκαεπτά επομένως ιστορίες με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Ήρωες που βρίσκουν ή αναζητούν την ευκαιρία, κατά την παραμονή των Χριστουγέννων, να θυμηθούν όλα όσα τους πλήγωσαν, τους προβλημάτισαν ή τους ενδυνάμωσαν. Άλλοτε αφελείς, άλλοτε συνειδητοποιημένοι και άλλοτε επιρρεπείς στα ίδια τους τα πάθη έρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές τους, που είναι είτε οικειοθελείς, είτε επιβεβλημένες από τις συνθήκες.

Ο χρόνος κυλά, οι καταστάσεις μεταβάλλονται και κάθε οντότητα οφείλει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και τα επόμενα βήματα της. Παράλληλα το πνεύμα των εορτών, που αμβλύνει τα συναισθήματα και τη νοσταλγία, διεκδικεί την εξομολόγηση, ηχηρή ή σιωπηρή. Η παρουσία ενός άγνωστου ακροατή – το ρόλο του οποίου αναλαμβάνει ένας οδηγός ταξί – διευκολύνει την παραδοχή της αληθινής εικόνας. Προφανώς η επιλογή κατά το πλείστον γυναικείων μορφών για το ρόλο αυτό δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι η εκδότρια Μαρία Καρβέλα πιάνει το τιμόνι του αυτοκινήτου, αλλά και στο ότι η θηλυκή φύση είναι περισσότερο ευαίσθητη στα ερεθίσματα και ως εκ τούτου διαθέτει μεγαλύτερη κατανόηση καθώς και ανοχή.

Δεκαεπτά συνεπώς διαδρομές που εικονίζουν μια μικρογραφία της καθημερινότητας. Άνθρωποι που κερδίζουν ή χάνουν την δυνατότητα να ευτυχήσουν. Αγαπούν, πληγώνονται, εξαπατούνται, ολοκληρώνονται, αρρωσταίνουν, πεθαίνουν, ισορροπούν ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο, το προφανές και το αδύνατο, αναθεωρώντας ενίοτε ακόμη και την ισχύουσα αξιακή τους βάση.

Το παρελθόν ανασύρεται αναγκαστικά από τα κλειστά κουτάκια της μνήμης και συνδιαλέγεται με το παρόν προτού αναδιπλωθεί ξανά για να παραχωρήσει την θέση του στο άγνωστο προσχεδιασμένο μέλλον.

Ένας τίτλος «Για πού το ΄βαλες Χριστουγεννιάτικα;» που προϊδεάζει για την αναμονή μιας απλής ή ακόμη και κωμικής απάντησης κι όμως καταλήγει σε μια ενδοσκόπηση μέσω των βιωμάτων δεκαεπτά διαφορετικών χαρακτήρων, που άλλοτε εστιάζουν στον μικρόκοσμό τους και άλλοτε σε μια ευρύτερη κοσμική θεώρηση, αλλά αποτελούν πάντοτε μέρος του ενιαίου κοινωνικού ιστού.